Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - Petrovice potvrdily svoji pověst

 

V neděli 10. července se odjel třetí podnik sedmidílného seriálu Buksa/Ados motokros 2016 v Petrovicích u Karviné. Petrovická trať není mezi jezdci příliš oblíbena, protože se na tamním povrchu dějí převraty šampionátu a favoritům se zde tradičně nedaří.

Letos však musíme poděkovat pořadateli, jelikož celý horký letní den udržoval trať v dobré kondici a i sami jezdci si přípravu velmi pochvalovali. A jak je tomu letos již zvykem, sešlo se i v Petrovicích hojné startovní pole.

 

BC0O9319

 

Ženy: Téměř nedobytná Mlýnková

Poslední léta byla tato kategorie spíše „one woman show“, ale letos se šampionát vyvíjí velice dramaticky. V kvalifikaci všem ujela Jana Antošová a v první jízdě svoji suverenitu potvrdila. Antošová již nechce ponechat nic náhodě, jelikož už dvakrát ji o celkové prvenství připravila Bára Laňková. Zpočátku na Antošovou dorážela Tereza Hromková, ale po několika kolech jejímu tempu nestačila a dojela druhá. Krásné souboje sváděly Marika Mlýnková a Barbora Laňková. Mlýnková předváděla nesmírně vyspělou a chytrou jízdu, když si s ledovým klidem pohlídala všechny vnitřky a nemalý tlak od Laňkové ustála až do cíle.

Druhá jízda měla úplně jiný charakter. Do čela šla po startu Mlýnková a všem soupeřkám bylo jasné, že to nebude vůbec jednoduché. Mlýnková si opět držela své tempo a nenechala se rozhodit tlakem Laňkové s Antošovou. Celý závod vedla, až nakonec dvě kola před cílem podlehla oběma sokyním. Kolo a půl do cíle ještě Antošová zatáhla, doslova přeskočila Laňkovou a zvítězila. Celkově tedy Antošová vyhrála a převzala si červenou tabulku pro lídra šampionátu. Druhá skončila Laňková a třetí skvěle jedoucí Hromková. „Holky se vepředu pořád pošťuchovaly a já za nimi trochu šetřila síly. Nakonec se mi je podařilo předjet. Petrovickou trať mám ráda a jsem šťastná, že mám červenou tabulku,“ komentovala svůj výkon Antošová.

 

BC0O9962

 

Veteráni: Hrabica se vrátil

Titulek sice hovoří o návratu Jindřicha Hrabici, ale ten se konal jen na jeho domácí petrovický závod, protože zbylých závodů MMČR se již nezúčastní. Samozřejmě i v Petrovicích byl suverénní Martin Žerava, který vyhrál obě jízdy stylem start cíl. Ale měl to hodně těžké, jelikož hned po jízdě Veteránů si vyměnil brýle a už kmital na start MX1. Bohužel v MX1 měl ze šestého místa pád a dojel na 17. příčce. Do druhé jízdy MX1 už nenastoupil. V obou veteránských jízdách jako druhý protnul cíl domácí Hrabica a jako přes kopírák v obou jízdách dojel třetí Jiří Pach.

 

BC0O9801

 

MX2: Má nového lídra

Ve třídě MX2 Petrovice ukázaly svoji sílu. Lídr šampionátu Sulivan Jaulin, vůbec nebyl v dobré formě a na své soky tentokrát neměl. MX2 měla asi nejdivočejší starty z celého dne. V první jízdě šel tvrdě k zemi Jan Vondrášek s Richardem Šikyňou. S sebou vzali i Milana Špičáka, který jízdu nedokončil a kvůli bolestem do druhé nenastoupil. V první jízdě se tedy ujal vedení maďarský střelec Bence Szvoboda a s nesmírnou agresí i poté, co mu před týdnem operovali koleno, všem ujížděl. Za ním se chtěl držet mladý Tomáš Kohút, který se na špici MMČR objevil vůbec poprvé. Za sebou měl ale ostřílené borce,  jakými jsou Martin Krč, Tomáš Šimko a Jaulin. Ti všichni se přes něj přesypali a v polovině závodu držel žolíka Jaulin. Měl dobrou pozici a zezadu mohl nenápadně dotahovat. To se mu podařilo a propracoval se až na druhé místo za Szvobodu. Třetí byl v cíli Krč. „Bylo to pro mě těžké. Po operaci kolena ještě nejsem zcela fit, ale jsem moc šťastný, že jsem zvítězil,“ prozradil Szvoboda na pódiu.

Start do druhé jízdy byl opět agresivní. Z prachu se nejlépe vymotal Krč a za sebou nechal ležet několik svých soupeřů. Krč v klidu nasadil své tempo, našel si dobré stopy a pod plným plynem ujížděl druhému Šimkovi. Za ním už byl nachystaný Szvoboda a s výhružným omezovačem se po pár kolech dostal na druhé místo za Krče. No za Krče tedy úplně ne, protože ten byl již 12 sekund v trapu. Na třetím místě se usadil Šimko. Těžké chvíle následně zažíval Jaulin na čtvrtém místě. Tomu jako by došly síly a postupně se propadal za pátého Šikyňu a pak i za šestého Dušana Drdaje. Šachovnici viděl první s velkým náskokem Krč, následně Szvoboda a Šimko. Celkově zvítězil Szvoboda a odnesl si i červenou tabulku. „Ve druhé jízdě jsem měl dobrý start a mohl jsem si nastavit své tempo. Pak jsem se snažil náskok udržet a vyšlo to,“ komentuje Martin Krč své vítězství v druhé jízdě. 

 

BC0O0283

 

MX1: Tři závody, tři vítězové

Vývoj šampionátu třídy MX1 je velmi krkolomný a vypadá to, jako by měl pootevřené dveře k obhajobě titulu loňský mistr republiky Martin Michek, ale nepředbíhejme. Těsně před petrovickým závodem přišla zpráva, která šokovala nejednoho fanouška. Na tréninku se vážně zranil Marek Sukup a je ze hry do konce roku. Má zlomený čtvrtý krční obratel a my jen doufáme, že se vrátí na trať co nejrychleji. Druhým zraněným je Petr Michalec – loňský vítěz Petrovic, a třetím ze hry je Florent Richier, kterého už na MMČR také neuvidíme z důvodu Richierova rozhodnutí dát přednost francouzskému mistrovství.

Start do úvodní jízdy se nejlépe vydařil Jaromíru Romančíkovi. Ten byl po vítězném Kramolíně řádně motivován, a tak chtěl v prvních metrech ukázat svoji rychlost a začal natahovat celé pole. Na startu nechyběl Filip Neugebauer a i po zranění (natržená ledvina) se dokázal protáhnout na druhé místo. Třetí vyrazil specialista na Petrovice - Petr Bartoš. Jemu se zde skoro pokaždé daří a vidět ho na trati je velká show. Hned v úvodu jízdy jel Romančík opravdu rychle, ale v jedné zatáčce chyboval a upadl. Do čela se tak dostal Neugebauer a za zády měl Bartoše. Bartoš, jakmile ucítil pach prvního místa, vyšrouboval svoji KTM 450 do maxima a párkrát zkusil Neugebauera atakovat. Neugebauer je však natolik zkušeným jezdcem, že Bartošovy útoky ustál a nakonec se mu vzdálil. Na Bartoše si v závěru vyšlápl i Petr Smítka a v úplně posledním kole dotáhl prvního Neugebauera na dostřel. K ataku mu však už nezbyl čas. Naopak špatnou reakci na startu měl Michek a vyrážel kolem 12. místa. V Petrovicích se velmi obtížně předjíždí, a tak mu to v cíli stačilo „jen“ na čtvrté místo.

Druhý start byl divoký a poznamenal ho pád několika jezdců. Mezi nimi byl Rudolf Weschta i Petr Stloukal, který předvedl sympatický výkon v první jízdě. Následně z chumlu vylétl první Smítka, pak Michek a Bartoš. Bartoš zprvu opět předváděl parádní motokros a chvíli tlačil na Michka, ale nakonec se musel sklonit před Neugebauerem a pak i Romančíkem. Druhá jízda měla vlažný průběh, když si každý kontroloval odstup a k žádným velkým soubojům nedocházelo. V závěru se posunul Romančík na třetí místo, a to díky tomu že Neugebauerovi začala klouzat spojka a musel trochu zvolnit. Cílem tedy prolétl první Smítka, druhý Michek a třetí Romančík.

Smítka získal celkové prvenství a převzal otěže šampionátu: „Z vítězství jsem překvapený, protože horko nemam moc rád. Vždycky rychle odejdu. Já jsem radši, když je mokro a pod mrakem. Jsem rád, že jsem tady zvítězil, ale díky termínové kolizi se nebudu moci zúčastnit závodu v Opatově,“ podotknul na „bedně“ Smítka. Vynecháním jednoho závodu přijde o možnost získat 50 bodů a tím se mu vzdaluje teoretická šance na mistrovský titul.

 

BC0O9789

 

Petrovice jsou za námi a celý šampionát se nyní přemístí do jihočeské Kaplice dne 7. sprna. Kdo by chtěl vidět naše jezdce dříve, zveme vás na závody mistrovství světa v Lokti, které se konají za dva týdny 23.-24.7. Na start se postaví lídr českého mistrovství Petr Smítka, uvidíme Martina Krče i Petra Bartoše a Petra Poláka.

 

A nezapomeňte sledovat náš youtube kanál, kde budou přibývat zajímavá videa s rozhovory!

Odkaz zde

 

BC0O0337

 

Výsledky:

 

MX1

Celkově:

1. Smítka Petr (2-1, Team Hulho, KTM)

2. Neugebuer Filip (1-4, Osička MX team, Kawasaki)

3. Michek Martin (4-2, Buksa / Ados KTM Team, KTM)

4. Bartoš Petr (3-5, Orion racing team, KTM)

5. Romančík Jaromír (6-3, Team MAX2, Suzuki)

 

Průběžně:

1. Smítka Petr 130b.

2. Michek Martin 125b.

3. Bartoš Petr 102b.

4. Romančík Jaromír 98b.

5. Weschta Rudolf 78b.

 

MX2

Celkově:

1. Szvoboda Bence (1-2, Buksa/Ados KTM Team, KTM)

2. Krč Martin (3-1, SZA racing team, KTM)

3. Šimko Tomáš (4-3, KRTZ, Honda)

4. Jaulin Sulivan (2-6, Buksa/Ados KTM Team, KTM)

5. Šikyňa Richard (8-3, JD 191 KTM Racing Team, KTM)

 

Průběžně:

1. Szvoboda Bence 133b.

2. Jaulin Sulivan 127b.

3. Krč Martin 106b.        

4. Šimko Tomáš 98b.

5. Drdaj Dušan 78b.

 

Ženy

Celkově:

1. Antošová Jana (1-1, Buksa/Ados KTM Team, KTM)

2. Laňková Barbora (4-2, Action racing team, Suzuki)

3. Hromková Tereza (2-4, HT Group Racing team, KTM)

4. Mlýnková Marika (3-3, HT Group Racing team, KTM)

5. Vítková Kristýna (5-5, KM racing, KTM)

 

Průběžně:

1. Antošová Jana 138b.

2. Laňková Barbora 134b.

3. Hromková Tereza 114b.

4. Mlýnková Marika 107b.

5. Vítková Kristýna 106b.

 

Veterán

Celkově:

1. Žerava Martin (1-1, Luka motocross team, Suzuki)

2. Hrabica Jindřich (2-2, Hrabica motocross team, Suzuki)

3. Pach Jiří (3-3, Motosport Chýnov, KTM)

3. Dokoupil Petr (5-4, KRTZ, Yamaha)

5. Černý Ivan (4-9, Orion racing team, KTM)

 

Průběžně:

1. Žerava Martin 150b.

2. Černý Ivan 116b.

3. Mikas Ladislav 94b.

4. Skalka Roman 87b.

5. Pach Jiří 82b.

 

Autor: Petr Záruba

Foto: Radek Lavička, Petr Záruba

 

IMG 8053