Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - Vranov prověřil i mistry

 V neděli 4. září se v areálu Vranovského žlebu již popáté sešli jezdci i fanoušci seriálu Buksa/Ados Motokros MMČR 2016. Vranov patří k jedné z nejhezčích tratí, a tak se jezdci divákům předvedli v hojném počtu 138 závodníků ve čtyřech třídách.

Do Vranova se jezdci těší mj. díky dobré přípravě trati a početné divácké kulise. A právě pro diváky byla připravena nejen autogramiáda jezdců MMČR, ale i autogramiáda hokejistů HC Komety Brno.

 

BC0O8578

 

Ženy: Dva body zůstávají

V kvalifikaci všechny soupeřky zaskočila Kristýna Vítková, která zajela perfektní kolo a všem ujela téměř o 4 vteřiny. Patřilo jí tedy první místo při výběru startovní pozice, a to byla voda na její mlýn. Starty jsou polovinou úspěchu a Vítková provedla oba na jedničku. V první jízdě se za ní vydala Barbora Laňková, která tráví na závodech každý víkend, a tak byla dobře připravena. Ale už ve druhém kole si na Laňkovou zezadu vyšlápla Jana Antošová, která po horším startu zachraňovala, co se dá. Antošová chytila dobré tempo a s předjetím Vítkové dlouho nečekala. Vítková s ní pak pár kol držela tempo, ale nakonec své snažení vzdala a dojela si pro druhé místo. Zvítězila tedy Antošová, druhá Vítková, třetí Laňková.

Druhou jízdu se za Vítkovou vydala Mlýnková, ale i ona se za pár zatáček musela sklonit před Antošovou. Ta chtěla opět vpřed, ale zavadila o kolo Vítkové a upadla. Předjela ji Laňková a pokračovala se ztrátou na třetím místě. Laňková díky jejímu fyzickému fondu vždy lépe zajede druhou jízdu, a tak pro ni nebyl problém doslova přeskočit Vítkovou a zvítězit. Závěr ještě zdramatizovala Antošová, která se v posledním kole nalepila na zadní kolo druhé Vítkové, ale už ji nedokázala předjet. Celkově zvítězila Laňková a kvůli bodové shodě s Antošovou je stále v čele šampionátu o dva body. Druhá dojela Antošová a třetí Vítková. Na startu jsme neviděli Terezu Hromkovou, jelikož si na tréninku zlomila palec a je na pár týdnů mimo hru.

 

BC0O8936

 

Veteráni: Žerava ztratil 5 bodů

Čtvrtý muž mistrovství světa Veteránů, Martin Žerava, předvedl první jízdu jako z partesu. Za ním jezdil v nezvykle blízkém kontaktu Jiří Pach, ale Žerava si rozestup bezpečně hlídal. Věděl, že po jízdě startuje s MX1, a tak se nikam nehnal. Pach se dalším veteránům vzdálil a pěkný souboj byl o třetí místo. Tam bojovali Ivan Černý, Roman Skalka a Václav Švástal. Švástal je nováčkem na MMČR a jak to u těchto „mladých“ dravců bývá, souboj o třetí vyhrál.

Druhá jízda měla úplně jiné obrátky. Žerava byl sice nejrychlejší, ale na startu třídy MX1 měl pád, a tak se ve Veteránech hodně šetřil. Ještě v průběhu prvního kola se před něj dostal Pach a v zápětí i Černý. Černý, jakožto druhý jezdec pořadí a vlastně první „neŽeravec“, chtěl zajet co nejlépe, a tak předjel Pacha a jízdu vyhrál. Žerava dojel na třetím místě, ale i tak mu to dalo na celkové prvenství.

 

BC0O9108

 

MX1: Vedení v šampionátu je těsné

Před startem těch nejrychlejších pilotů – třídy MX1, vzduchem poletuje taková zvláštně napjatá atmosféra a každý z diváků netrpělivě čeká, co se na startu semele. V první jízdě to byl hromadný pád cca 8 motorek, ve kterém byli zapleteni Žerava, Čermák, Urban, Osička a mnoho dalších. Naštěstí skoro všichni pokračovali, tedy kromě Čermáka, který putoval do péče lékařů. Pád vznikl na vnějšku zatáčky, a tak se všem favoritům vyhnul. Dopředu mohl jít Petr Smítka následovaný Martinem Michkem. „Jeli jsme bok po boku a Martin mě překvapil, že byl tak rychlý. Několikrát jsme se předjeli a nakonec jsem vyrazil jako první,“ komentuje start závodu Smítka. Michek se dlouho neohřál ani na druhém místě, když ho předjel Jára Romančík. K vedoucí trojici se přiblížil i Vašek Kovář a všichni se společně vzdalovali pátému Martinu Fiňkovi. Romančík se jízdou protrápil a Michek hned ve čtvrtém kole Romančíka úspěšně atakoval a nakonec Romančík podlehl i Kovářovi. Vedoucí tandem Smítka-Michek se odpoutali a do konce jízdy se Michek snažil náskok zmenšit. Jednou Smítka lehce chyboval a Michek se dotáhl, ale pak Smítka chybu napravil a náskok opět získal. V cíli byl první Smítka, následovaný Michkem a Kovářem. Kovář se postavil na pódium MX1 poprvé ve své kariéře.

Druhý start byl klidnější, ale tentokrát tam byl první Michek následovaný Smítkou. Michek jako by ve druhé jízdě zařadil o kvalt výš a celému poli se na míle začal vzdalovat. Smítka jeho tempo nebyl schopný držet a život se mu zkomplikoval v momentě, kdy předjížděl jezdce o kolo zpět. Měl s ním kontakt a chvilku na to upadl. Předjel ho Romančík a nový Smítkův cíl bylo předjetí Romančíka a dokončení na druhém místě za Michkem. To se mu také podařilo. První dojel Michek s velkým náskokem, druhý Smítka a třetí Romančík. „Startoval jsem z kraje žebříku, takže jsem měl start lepší. Kluci ale jeli rychlé tempo, takže jsem musel tahat celou dobu. Jsem rád, že jsem udržel červenou tabulku a těším se do Opatova,“ dodává Michek ke svému triumfu.

Nyní je situace v šampionátu stejná jako po Kaplici a Smítka ztrácí pouze jediný bod. Jak jsme již informovali, je velmi pravděpodobné, že Smítka se díky termínové kolizi našeho a německého šampionátu na příští závod nevydá. Zdali tomu opravdu tak bude, si musíme počkat až na týden před závody. Pro Michka by to znamenalo značně komfortní náskok na čele, jelikož třetí Jaromír Romančík ztrácí na Michka 48 bodů.

 

BC0O9790

 

MX2: To nejlepší na závěr

Závody třídy MX2 jsou adrenalinovým zážitkem pro všechny. Občasný zvuk dvoutaktu, či zvuk vytočené čtyřtaktní dvěstěpadesátky, pumpuje do žil adrenalin nejen jezdcům, ale především všem kolem. Do toho se ještě přidají ostré souboje Tomáše Šimka a o infarkt je postaráno. První jízdu MX2 odstartoval nejlépe vedoucí jezdec šampionátu Sulivan Jaulin. Ten si jel svůj závod a druhému domácímu Milanu Špičákovi ujížděl každým metrem. Špičák jel zezačátku hodně na hraně, aby Jaulinovi stíhal a zároveň se odpoutal od třetího Tomáše Kohúta. Ale i přes veškerou jeho snahu mu Jaulin ujížděl. Jaulin jízdu ovládl stylem start-cíl. Druhý vydržel Špičák a na třetím místě Kohúta vystřídal Szvoboda, který upadl a Szvobodu vystřídal Šimko.

Druhá jízda měla však jiný průběh. Sice to vypadalo, že Jaulin získá holeshot a ujede, ale na poslední chvíli mu plán překazil Gabriel Chetnicki. Ten ze své KTM ždímal, co to šlo a Jaulina udržel tak dlouho, až zezadu přilétl Šimko, který na nic nečekal a hned z první možnosti to tvrdě Jaulinovi vsadil. Hned za další zatáčkou to poslal i Chetnickému. Chetnicki po chvíli upadl a do průběhu jízdy už nepromluvil. Jaulin tentokrát neměl tolik navrch před soupeři a viditelně na prvního ztrácel. Předjel ho Krč, který se za pár kol vypořádal i se Šimkem a všem ujel. Dlouho se na prvních místech nic nedělo, až ke konci závodu zabral Richard Šikyňa a smlsnul si na Jaulinovi. Cílem projel první Krč, následován celkovým vítězem Šimkem a třetím Šikyňou. „Letos mám trochu problémy s technikou, ale tady naštěstí všechno vydrželo. Dal jsem do jízdy všechno, jenomže Martin jel skvěle, takže jsem se spokojil s druhým místem. Jsem rád, že to vyšlo na celkové prvenství,“ říká na pódiu vítěz Tomáš Šimko. V šampionátu zůstává na čele Jaulin s náskokem 25 bodů na Szvobodu.

 

Ve Vranově se opět řešila ošemetná záležitost ohledně dodržování regulí při vyvěšené žluté vlajce. Jezdci byli na rozpravě upozorňováni, a i přesto padl v MX1 trest automatického posunutí o deset pozic zpět výsledkovou listinou. Kromě této události však závody proběhly bez komplikací a za dva týdny se 18. září pojede další podnik MMČR v Opatově u Svitav.

 

Odkaz na video reportáže ze závodů naleznete na našem YouTube kanálu:

https://www.youtube.com/channel/UCo_fV1Cb0-0K3ZfevHZeVKQ/videos

                                                            

Výsledky:

MX1

Celkově:

  1. Michek Martin (2-1, Buksa / Ados KTM Team, KTM)
  2. Smítka Petr (1-2, Hulho motocross Team, KTM)
  3. Romančík Jaromír (4-3, Team MAX2, Suzuki)
  4. Kovář Václav (3-5, Hulho motocross Team, KTM)
  5. Weschta Rudolf (6-4, BV racing)

Průběžně:

1. Michek Martin 222 b.

2. Smítka Petr 221 b.

3. Romančík Jaromír 174 b.

4. Bartoš Petr 169 b.

5. Weschta Rudolf 141 b.

 

MX2

Celkově:

  1. Šimko Tomáš (3-2, KRTZ, Honda)
  2. Jaulin Sulivan (1-3, Buksa/Ados KTM Team, KTM)
  3. Krč Martin (7-1, SZA racing team, KTM)
  4. Szvoboda Bence (4-4, Buksa/Ados KTM Team, KTM)
  5. Špičák Milan (2-8, KRTZ, Husqvarna)

Průběžně:

1. Jaulin Sulivan 214 b.

2. Szvoboda Bence 189 b.

3. Krč Martin 181 b.       

4. Šimko Tomáš 178 b.

5. Špičák Milan 122 b.

 

Ženy

Celkově:

  1. Laňková Barbora (3-1, Action racing team, Suzuki)
  2. Antošová Jana (1-3, Buksa/Ados KTM Team, KTM)
  3. Vítková Kristýna (2-2, KM racing, KTM)
  4. Biskupska Ewa (6-5, HT Group Racing team, KTM)
  5. Kellerová Viktorie (5-6, Yamaha Čepelák racing team)

Průběžně:

1. Laňková Barbora 229 b.

2. Antošová Jana 227 b.

3. Vítková Kristýna 185 b.

4. Mlýnková Marika 171 b.

5. Hromková Tereza 150 b.

 

Veterán

Celkově:

1. Žerava Martin (1-3, Luka motocross team, Suzuki)

2. Pach Jiří (2-2, Motosport Chýnov, KTM)

3. Černý Ivan (4-1, Orion racing team, KTM)

4. Štaud Miroslav (7-5, Buksa/Ados KTM Team, KTM)

5. Kudláček Josef (11-4, KRTZ, Honda)

Průběžně:

1. Žerava Martin 245 b.

2. Černý Ivan 201 b.

3. Pach Jiří 166 b.

4. Skalka Roman 150 b.

5. Dokoupil Petr 124 b.

 

Autor: Petr Záruba

Foto: Radek Lavička

 

IMG 2612

BC0O9180

BC0O9803

BC0O8743