Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - Poprvé v Opatově

 Historicky poprvé za 50 let existence trati v Opatově u Svitav se pojede v neděli 18. září šestý podnik seriálu Buksa/Ados Motokros 2016 MMČR. Předposlední závod MMČR se termínově kryje s německým seriálem ADAC a proto měl na startu chybět jeden z kandidátů na titul MX1 – Petr Smítka. Po velkých diskuzích ho ale na startu uvidíme a bitva s Martinem Michkem pokračuje!

 

plakat

 

Stav šampionátu je napjatý

Minulý závod ve Vranově u Brna nabídl mnoho zajímavých soubojů, ale i přesto nám nenapověděl, kdo by se mohl stát letošním mistrem. Již druhý závod v řadě totiž mezi kandidáty na titul v MX1 zůstal stejný bodový rozestup. A to pouhý jeden bod. Martin Michek zatím tahá za delší kus provazu a Petr Smítka je v těsném závěsu. První vranovskou jízdu vyhrál Smítka a Michek na něj neměl. Ve druhé si pozice prohodili. Oba jsou velmi vyrovnanými jezdci a o výsledku tak rozhoduje především dobrý start. Petr Smítka se pravidelně účastní seriálu ADAC a od začátku roku se spekulovalo, že závod v Opatově vynechá. Michek by tak měl cestu k obhajobě snazší, ale na poslední chvíli se Smítka nakonec domluvil s rakouským manažerem týmu a dostal povolení pro start na MMČR. Na třetí místo průběžného pořadí se zpátky posunul Jaromír Romančík a odsunul Petra Bartoše na čtvrtou pozici. Bartoš poslední závod nejel ve 100% kondici, jelikož ho sužovalo zranění z mistrovství Slovenska. Historicky poprvé se také Vašku Kovářovi podařilo dosáhnout na pódiové umístění v MX1. Tím konečně potvrdil, že dokáže být rychlý nejenom v kvalifikaci, ale rychlé tempo si dokáže udržet celý závod.

V MX2 se celkem suverénně na špici usadil Sulivan Jaulin, který neustále zvyšuje bodový náskok na týmového kolegu Benceho Szvobodu. Nyní je mezi nimi rozdíl rovných 25 bodů, což by si měl jezdec takového formátu jako je Jaulin pohlídat. Naopak o svoji druhou pozici by se měl bát Szvoboda, protože forma Martina Krče jde poslední závody hodně nahoru a Szvobodu stahuje. Nyní je mezi nimi pouhých 8 bodů rozdílu. Nejen Szvoboda, ale i Krč se musí strachovat o svoji pozici, jelikož vítěz minulého závodu Tomáš Šimko je o 3 body čtvrtý za Krčem.

Shodně jako v MX1, i ve třídě Žen je již dva závody po sobě rozdíl mezi první Barborou Laňkovou a druhou Janou Antošovou pouhé dva body. Jednu jízdu vyhraje Antošová a druhou díky neuvěřitelné vytrvalosti vyhraje Laňková. Bohužel těsně před tímto závodem Antošová na tréninku upadla a zlomila si malíček na ruce. Nyní má na několik týdnů sádru a po Tereze Hromkové je již druhou ženou, která skončila na motokrosové marodce. Tímto se Antošová vyřadila do konce sezóny a naděje na titul jsou pryč. Na čele je tedy Laňková s luxusním 44 bodovým náskokem na Kristýnu Vítkovou. Pokud Laňková obě jízdy v Opatově vyhraje a Vítková dojede obě jízdy druhá, může Laňková předčasně slavit titul.

Ve Veteránech se Ivanu Černému podařilo získat první vítězství. Martin Žerava byl potlučený z pádu v MX1, a tak jel rozjížďku v opravdu úsporném režimu. I tak ale drží Žerava kontrolu nad seriálem 44 bodovým náskokem právě před Černým. Třetí je Jiří Pach, který nestartoval na domácím podniku v Pacově, ale od té doby se mu daří. Skvělý výkon ve Vranově předvedl Miroslav Štaud a i přes věkový handicap dokázal dojet druhou jízdu na skvělém 4. místě za Žeravou.

 

mx2

 

Opatov

Na trati se poslední dva roky dělaly velké změny. Stavěl se nový start, přibylo mnoho nových skoků a pro diváky je připravená i zastřešená tribuna, ze které je vidět trať. Diváci se kromě krásného motokrosu mohou těšit třeba i na akrobatický přelet letadla. Vstupné je 150Kč a první závod začíná v 11:45 hodin třídou Žen. Odpolední rozjížďky začínají ve 13 hodin.

 

GPS trati:

49° 49' 47.589"N

16° 30' 28.448"E

 

Časový harmonogram zde:

http://czechmx.cz/press/2016/harmonogram-2016-Opatov.pdf

 

Naši zářili v Rakousku

Oblíbený podnik Starcross Kefermarkt se jel minulý víkend v Rakousku a tento dvoudenní závod je mezi jezdci dobře znám díky vysokým odměnám za vítězství. Letos se závodilo celkem o 15 000 dolarů (360 tisíc Kč), a tak se na startu sešla kvalitní mezinárodní konkurence. Účastnili se i oba naši kandidáti na titul Smítka a Michek. Odměnu 2500 dolarů si za první místo odvezl Martin Michek, druhý byl Petr Smítka a třetí Rudolf Weschta . Pátý skončil Vašek Kovář, sedmý Martin Finěk a desátý Ladislav Červenka.