Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - Podruhé v Dalečíně

 

Již tuto neděli 23. dubna bude pokračovat druhým závodem seriál Buksa/Ados motokros 2017 MM ČR. Motokrosaři se sejdou na trati v Dalečíně, kam se seriál MM ČR vrací po čtyřleté odmlce. V Dalečíně se změnilo mnohé, jsou nové pasáže, přibyly skoky a novinkou je i podchod pro diváky. Vstupné bude 150 Kč a první jízda bude startovat již v 11:45 hodin.

 

plakat dalecin

 

MX1: Michkova krasojízda?

Úvodní podnik v Lokti nakonec opanoval Martin Michek (Buksa/Ados KTM Team). Cestu do průběžného vedení seriáluneměl zrovna po červeném koberci, jelikož ve skvělé formě se předvedl Martin Finěk (Hulho Motocross Team) a Rudolf Weschta (Team MAX2). Finěk mohl první jízdu vyhrát, ale závada zadní brzdy ho dostala mimo hru. První jízduvyhrál Weschta, který před sezónou začal spolupracovat s trenérem,pod jehož vedení spadá i Jaromír Romančík (JD191 KTM Racing Team) a výsledky se okamžitě dostavily. Druhou jízdu již Michek nenechal náhodě a zvítězil. Jaromír Romančík měl opět smolný vstup do sezóny: „V Lokti snad nebyla zatáčka, kde bych neupadl,“ komentuje Romančík, který skončil celkově čtvrtý.

Mluvilo se však i o heroickém výkonu Petra Bartoše (Orion Racing Team). Ten v první jízdě ukázal, že stále umí vzít příležitost za pačesy a v první jízděse ze sedmé pozice dokázal probojovat až na druhou příčku.

Celkově se v Lokti do TOP3 dostalo pět různých pilotů, což se za poslední roky na MM ČR mnohokrát nestalo. Dalečín je však tratí s úplně odlišným podkladem a můžeme se těšit, že o prvenství bude bojovat třeba i Václav Kovář (HT Group Racing Team), nebovšechny překvapí František Smola (BV Racing) na stroji ČZ EMX300, který již bude startovat.

 

MX2

 

MX2: Území Szvobody

Zdá se, že po tolika letech, co maďarský reprezentant Bence Szvoboda (Buksa/Ados KTM Team) promarnil několik titulů mistra ČR, mohla by tato sezóna být právě jeho. Naposledy v Dalečíně zvítězil. Sulivan Jaulin (Buksa/Ados KTM Team) měl v Lokti trochu smůly ve strkanici po startu, ale Szvobodovi rozhodně bude tvrdým soupeřem. Nejlepší z Čechů je průběžně třetí Martin Krč (SZA Stav Racing Team). Ten v Lokti trochu bojoval se ztvrdlým předloktím a tak nemohl akceptovat tempo lídrů. Celkově čtvrtým a tedy i druhým nejlepším Čechem byl Dušan Drdaj (Yamaha Čepelák Racing Team): Po náročné zimní přípravě s Jirkou Čepelákem jsme si stanovili cíl být do TOP5. V první jízdě i celkově se mi to povedlo, z čehož mám radost a těším se do Dalečína,“komentuje jízdu Drdaj.

 

zeny

 

Ženy: Suverénní Laierová

Závody třídy Žen se každoročně posouvají kupředu. Kromě hojné mezinárodní účasti jsou na špičce opravdu těsné a někdy i kontaktní souboje. Ty se však vyhnuly několikanásobné mistryni světa Němce Steffi Laierové (Buksa/Ados KTM Team), která rozdílem třídy zvítězila. Za ní byla v celkovém pořadí nejúspěšnější Kristýna Vítková (Yamaha Čepelák Racing Team) a Barbora Laňková (Action Racing Team): „Dalečín je jednou z mých oblíbených tratí a přála bych si opět bojovat o stupně vítězů. Doufám, že se trochu přiblížíme Steffi,“ těší se do Dalečína Laňková. Velkou hráčkou byla Lucie Simonová (Inter Cars MoToman Team), která i po roční pauze dokázala se soupeřkami tvrdě bojovat.

 

motoman

 

Veteráni: Nabité startovní pole

Třída Veterán se v Lokti sešla ve skoro rekordním počtu 43 jezdců. Nejvíce se čekal souboj mezi Michalem Kadlečkem (KRTZ) a Martinem Žeravou (Team MAX2). Žerava se po operaci kolene vrátil do dobré formy a perfektním výkonem zvítězil. Kadlečekzatím na Žeravu nenašel recept, ale Loket byl prvním závodem po jeho motokrosové pauze. Překvapivě třídu doplnila i nová zahraniční jména jako Rakušan Daniel Doppler (Motosport Chýnov), který dojel jednu jízdu na třetím místě. V průběžném pořadí je však třetí Michal Buchta (Inter Cars MoToman Team).

 


Češi a MXGP

Minulý víkend se jel první Evropský závod seriálu mistrovství světa na trati Arco di Trentino (Itálie), kde jsme po letech měli velmi hojné zastoupení. Na start třídy MXGP se postavil Jaromír Romančík a nečekaně i Martin Michek. Oběma pilotům se na těžké trati příliš nedařilo a hodně chybovali. V první jízdě oba vyráželi se zadních pozic a v cíli to znamenalo 29. místo pro Romančíka a 30. místo pro Michka.

Druhá jízda se v úvodu lépe povedla Romančíkovi, ale následně se dopustil další chyby. Michek se zdržel při kolizi na startu, ale pak začal stahovat. Cílem nakonec prolétl na 25. místě a Romančík na 33. místě. Ani jeden si tak na těžké trati v Trentinu body neodvezl. Zvítězil Antonio Cairoli, před Timem Gajserem a Arnaudem Tonusem.

Třída MXGP však nebyla jedinou s českou účastí. Ve třídě WMX (Ženy) jsme měli želízko v ohni Kristýnu Vítkovou. Vítková se s těžkou tratí poprala na výbornou a po zmatcích s nefunkční časomírou si odvezla celkové 28. místo ze 40 závodnic. „Bohužel jsem v první jízdě hodně chybovala a v cíli to znamenalo 34. místo. Druhá jízda už byla lepší, kde jsem neupadla a dojela 22. Získala jsem spoustu zkušeností a chtěla bych především poděkovat Jirkovi Čepelákovi, že tam mohl být se mnou,“ komentuje závod MS Vítková.

Ve třídě EMX250 jsme měli zástupce Jakuba Terešáka (Motosport klub Málkov). Ten si ovšem při kvalifikaci na tvrdém dopadu odrazil plotýnku a do závodu nenastoupil.

 

GPS trati:            49° 34' 29.329"N

16° 14' 3.698"E

Časový harmonogram zde