Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - Novinky velkého mistráku

První závod v Pacově se nám kvapem blíží, 21.2. proběhla schůzka s pořadateli a tak je nejvyšší čas sdělit všem co se děje.

 

Tedy Vážení jezdci, diváci, fanoušci, přátelé.

 

Kalendář Mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu jednotlivců a družstev jistě všichni již znáte a tak tento bod přeskočím (pro jistotu je dole znovu).

 

Máme tedy kalendář a teď co to bude stát. Zůstane zachována jak výše vkladů na závod (1050,- Kč včetně pojištění) tak i vyplácení cestovních náhrad pro třídy MX2 a MX3 (1000,- Kč / 1 jízda). Otázka Holeshotu je stále ještě nedořešena, ale pravděpodobně zůstane i toto zachováno.

 

Tak kdy, za co a teď co pojedeme. Pojede se třída MX2, MX3, Veterán jako mistrovské a dále Veteráni nad 50let, tedy opět nic se nemění.

 

Další důležitý bod je kde budeme k vidění. Autoklubu ČR se podařilo zajistit natočení všech podniků seriálu a jejich odvysílání na ČT 4 Sport v předpokládané délce 40minut ze závodu.

 

Dalším kouskem do mediální skládačky je internet. Od 21.2.2012 běží nový webserver na adrese www.czechMX.cz. Naleznete zde veškeré potřebné informace, jejichž množství bude stále nabývat. Prostřednictví serveru bude možné se online přihlašovat na závody (o přihláškách níže).

 

Společnost Forsage spol. s r.o. již nadále není organizační koordinátor. V jistém smyslu jí nahradila společnost Supermoto.cz s.r.o., dlouholetý promotér MM ČR v supermotu. Jako přídomek jsme si zvolili slovní spojení race support. Obsahem tohoto spojení je maximálně pomoci jezdcům, pořadatelům a divákům k dokonalému sportovnímu zážitku ze závodů. Pro ty z Vás kdo rádi čtou se plným obsahem tohoto termínu budu zabývat níže.

 

Tedy tolik ve stručnosti k nejdůležitějším věcem pro letošní sezónu. Dále pak tedy slíbený kalendář a podrobný popis termínu race support.

 

29.04. Pacov
06.05. Loket
27.05. Přerov
08.07. Kaplice
22.07. Vranov u Brna
12.08. Petrovice u Karviné
16.09. Kramolín
07.10. Holice
14.10. Stříbro - Družstva


Co všechno je vlastně ten race support ?
Pro běžného smrtelníka (jezdce, diváka) začíná závod již u webu. Zde se podívá jaká je předpověď počasí, kde se může ubytovat, kam vlastně přesně jede. Pokračování pak je když se přiblíží k místu konání tak do cíle ho dovede informační systém šipek s označením. Diváka na divácké parkoviště, jezdce do depa, atd. Jezdce pak uvnitř areálu a koneckonců i diváka bude navigovat vnitřní informační systém, který mu řekne kde je přejímka, kde sedí Jury, atd.

Jsme na závodech, ale jezdec by se měl předem i přihlásit. To může od letoška zvládnout i online přes web czechMX.cz. Zde se zaregistruje a odešle přihlášku, na závodech na něj bude čekat vytištěná a zbývá již jen podepsat. Technickou kartu před prvním podnikem si bude moci stáhnout tamtéž a předvyplnit. Ta ho bude celý seriál následovat. Pokud se někdo nechce přihlašovat online nic mu nebrání postaru poslat přihlášku buď přímo na race support (Supermoto.cz s.r.o., Vlnitá 34, 147 00 Praha 4), nebo na jednotlivého pořadatele (viz. Ročenka FMS AČR 2012). Tak a zpět na závody.

Proces administrativních a technických přejímek jezdce nemine, stejně jako diváka zaplatit vstupné.

Je neděle ráno jezdci podle časového harmonogramu nastupují do tréninků a opět se oproti loňsku nic nemění. Rozprava, kvalifikace a poledne. Probíhá zahájení závodu s krátkými projevy a hraje se hymna. Všichni ustávají na chvíli v práci, sundávají čepici, aby se za chvíli naplno rozjeli závody.

Mezitím vším lidé od race support připravili nové stupně vítězů, konstrukce za start s velkými plachtami s reklamní grafikou. Dali reklamy podél tratě, tak aby TV záběry vypadali co nejlépe, odbavili novináře jako roky předtím, vybavili je vestami, připravili složky na výsledky. Na některých závodištích již v sobotu vyrostl velký cateringový stan, Staropramen teče proudem, jídlo je distribuováno bez front a to vše díky partnerovi Autoklubu ČR jménem Troja catering s.r.o.

A je tu start první jízdy. Několik horkých chvil a je po rozjížďce, první tři jezdci cestou do depa dostávají před media boxem věnce, poskytují rozhovory pro TV. Vše se odehrává v rychlosti, aby se mohli novináři přesunout ke startu další rozjížďky. Druhá, třetí a je tu druhá runda. Dojela se druhá rozjížďka Veteránů a jede se ke stupňům vítězů... Vyhlášení... Poháry, ceny, ceny, ceny... A lídrem seriálu se stává... Červená destička s datumem závodu... Jezdec jí chce někomu vrátit a dovídá se, že je jeho... Pěkně domů na poličku... Start... MX2... Vyhlášení... Start MX3... Vyhlášení... Konec... Vrátit krabičky a domů. Tedy race support teď začíná vše rozebírat, nakládat a ráno snad bude doma.

Trochu jsem přeskočil přípravu celého seriálu. Návrh a výroba plakátů, programů, desek s 5 a 15vteřin, 1 a 2 kola do konce a spousty drobných maličkostí, které k pěkným závodům patří. Ale to chcete asi spíš vidět a ne o tom číst :)