Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - Pozvánka na 5. závod sezóny 2024: Seriál se vrací po delší přestávce. Kdo si odveze nejvíce bodů z Petrovic?
pondělí, 05 srpen 2024 21:34

Pozvánka na 5. závod sezóny 2024: Seriál se vrací po delší přestávce. Kdo si odveze nejvíce bodů z Petrovic?

Napsal(a) 
Seriálu HT Group Open mistrovství České republiky v motokrosu pomalu končí pětitýdenní letní pauza a závodníky čeká další, v pořadí pátý závod, tentokrát na tradičně zařazované trati v Petrovicích u Karviné. Závodníci ale mezi jednotlivými podniky rozhodně nezaháleli, několik z tradičních účastníků OMČR ukázalo své kvality v jedné ze tříd v rámci MXGP v Lokti, či jiných zahraničních závodech. Teď už jsou ale na řadě Petrovice, kde očekáváme napínavé souboje především ve třídách MX1 a MX2. Tak si pojďme zrekapitulovat, jak aktuálně vypadá pořadí.

MX1

Vedoucí duo třídy MX1 nastoupí v Petrovicích pouze s pětibodovým rozdílem. Tabulku aktuálně vede Max Nagl (Haas Racing Team), druhý je Jakub Terešák (HT Group Racing Team). Terešák odolával Naglovi až do třetího závodu sezóny, ale německý jezdec ho ve čtvrtém podniku v Jiníně udolal naprosto bezchybným výkonem. Terešák ovšem do závodu v Petrovicích jistě nastoupí sebevědomě. Na konci července se stal mistrem Evropy ve třídě EMX Open, což je obrovský úspěch pro mladého závodníka. Ale zpět k OMČR. Bodově velmi těsné je to i na třetím až pátém místě, kde v tabulce vidíme 120, 117 a 115 bodů, jmenovitě na třetím místě Šimon Jošt (KRTZ Motorsport), čtvrtý Martin Krč (HT Group Racing Team) a pátý Pavol Repčák (Orion Racing Team). Rozhodně musíme počítat také s šestým Tomášem Kohútem (Osička MX Team), který je soupeřům bodově také velmi blízko. Kohút měl pomalejší start do sezóny českého mistrovství, ovšem poslední dva závody jsme ho viděli na stupních vítězů, a také on určitě bude chtít promluvit do celkových výsledků v závodě. Vše napovídá tomu, že se mají diváci v Petrovicích opravdu na co těšit.

foto radeklavicka mx mmcr jinin 2024 1535

MX2

Lídrem tabulky ve třídě MX2 je Adam Dušek (HT Group Racing Team) a nejvíce bodů na kontě má i přesto, že poslední závod v Jiníně mu nevyšel podle jeho představ, první rozjížďku tam, kvůli technickým problémům, dokončil až na 12. místě. Až do té doby byl ale téměř neomylný, kromě jedné jízdy sbíral jedno první místo za druhým. Jenže do třetího závodu sezóny naskočil po zranění rakouský jezdec Marcel Stauffer (Osička MX Team) a stal se Duškovi právoplatným soupeřem, ba dokonce přemožitelem, protože začal vítězit on. Duška na čele by ovšem neměl ohrozit, chybí mu body z prvních závodů a v Petrovicích bude opět chybět i on, dá přednost závodům v Rakousku. Druhé a třetí místo ve třídě MX2 je velmi natěsno. Mezi druhým Martinem Venhodou (Q-Racing Team) a třetím Tomášem Pikartem (ZL N2P s. r. o.) je pouze dvoubodový rozdíl, což značí, že nás v Petrovicích čeká velmi zajímavý závod i ve třídě MX2. Na čtvrté pozici je v tuto chvíli Petr Rathouský (Orion Racing Team) a pátý momentálně Marcel Stauffer. Zmínit musíme i Jaroslava Katriňáka, který stál už dvakrát na stupních vítězů a jednu rozjížďku, konkrétně v Přerově, dokonce vyhrál. Chybí mu ovšem body z vynechaných dvou závodů, a proto je průběžně až desátý.  

foto radeklavicka mx mmcr jinin 2024 453

85 ccm

Kluci ve třídě 85 ccm to mají oproti předešlým dvěma třídám poměrně jasně nastavené, minimálně na pódiových umístěních. I přesto ale rozdíl mezi prvním a druhým místem není nijak zvlášť velký, pouze 12 bodů. Tabulku v tuto chvíli vede Matyáš Výleta (KRTZ Motorsport), druhý je Polák Szymon Masarczyk (Motosport Chýnov v AČR), třetí je aktuálně Zdeněk Buštík (Lutcar Team z. s.). Na čtvrté pozici je Jan Pokorný (GT2 Motorsport), který by se i po Petrovicích měl na této pozici udržet, bodově má od třetího i pátého poměrně velký odskok. Zajímavý ale jistě bude souboj o pátou pozici. Na té je teď Adam Kadeřábek (KBS Team), ovšem šestý Josef Vrtal (ÚAMK Zejax Motoklub) má shodný počet bodů.

foto radeklavicka mx mmcr jinin 2024 80

Veterán

Také ve třídě Veterán jsou karty jasně rozdané, minimálně na čele tabulky. Tu vede zatím zcela neporažený Petr Bartoš (Orion Racing Team). Bartoš zatím v této sezóně nenašel přemožitele, ani „přiblížitele“, vždy jezdí s velkým náskokem. Druhý je aktuálně Michal Votroubek (LUKA Motocross Tam). Ten si v úvodu sezóny užíval druhá místa, která mu ale později uzmul Martin Žerava (KRTZ Motorsport), který naskočil do „rozjetého vlaku“ ve druhém závodě, do té doby léčil zranění. Také proto je Žerava průběžně až šestý. Třetí v tabulce je Martin Trávníček, čtvrtý Tomáš Kaňkovský a pátý Zdeněk Blábolil. 

Ve vložené kategorii Veterán 50+ je nejúspěšnější trojice Petr Dokoupil (KRTZ Motorsport), Roman Skalka a Rostislav Hlaváček. Čtvrtý Martin Žerava jim ale pomalu začíná šlapat na paty.

 foto radeklavicka mx mmcr jinin 2024 3596

Týmové reporty

HT Group Racing Team

Delší pauzu mezi OMČR kluci využili k trénování, závodění, fyzické přípravě a také důležité regeneraci. Více si můžete přečíst přímo od samotných jezdců. 

Jakub Terešák: „Před Petrovicemi jsem se připravoval jako obvykle na každý jiný závod. Nyní mám každý víkend závody, takže jednou týdně absolvuji trénink na motorce, kolo, posilovnu a pak hlavně regeneruji před dalším závodním víkendem. Víkend před Petrovicemi jsem měl závody německého ADAC v Gaildorfu.“ 

Jan Wagenknecht: „Na další závod OMČR jsem se připravoval na dvoutaktní 250, kvůli závodu EMX 2T v Lokti, kterým jsem vyplnil mezeru mezi závody OMČR. Petrovice patří mezi mé oblíbené tratě v seriálu, takže se těším. Pokud se podaří opravit 250 včas, rád bych startoval v kategorii MX2. Po závodech v Jiníně v kategorii MX1 jsem usoudil, že ještě nejsem připraven naplno závodit v královské kubatuře.“

Martin Krč: „Připravoval jsem se standardně. Využil jsem volno mezi Jinínem a Petrovicemi k testování motorky, aby mi lépe padla do ruky. Uvidíme v Petrovicích, jestli to bude znát. Závody jsem žádné neabsolvoval, až víkend před Petrovicemi jsem jel ADAC v Gaildorfu. Trať v Petrovicích patří mezi ty moje oblíbenější tratě v ČR, takže se těším!“

Adam Dušek: „Na Petrovice jsem neměl žádnou speciální přípravu. Dal jsem si trošku volno od závodění a snažil se trénovat podle ověřeného a zaběhlého systému, který mám a vím, že funguje. Petrovice mám nedaleko od domova a na tenhle závod se každý rok těším, místní trať mám celkem v oblibě a myslím si, že mi i sedí.“

Vidíme se v Petrovicích, těšíme se na Vás!

Osička MX Team

Na minulém závodě v Jiníně se zadařilo a oba naši závodníci se dostali na bednu. Marcel Stauffer bral zlato v kubatuře MX2, bronz vyzávodil Tomáš Kohút v MX1. Od Jinína jsou kluci stále v sedle motorky. Začali pětidenním týmovým soustředěním, coby přípravou na MXGP v Lokti. V Lokti startoval Osička MX Team v kompletní sestavě. Nejlépe zajel Marcel Stauffer ve třídě dvoutaktů EMX 2T, který si se dvěma výhrami z rozjížděk dojel pro titul mistra Evropy EMX 2T 2024. Julius Mikula se během slušně rozjeté jízdy MX2 bohužel při pádu zranil a putoval do péče lékařů. Tomáš Kohút v MXGP tentokrát na světové body nedosáhl. Týden po Lokti se vypravil Tomáš Kohút na mistrovství Evropy EMX Open do belgického Lommelu, odkud dovezl 11. místo. Poslední zastávkou před Petrovicemi je ADAC MX Masters Gaildorf, kde startovali Kohút i Stauffer v nejsilnější kubatuře MX Masters. V Petrovicích uvidíme tentokrát pouze Tomáše Kohúta ve třídě MX1. Ten loni vezl z Petrovic zlato v MX2, trať mu sedí a určitě by nás potěšilo, kdyby se opět dostal na bednu. Nedorazí Marcel Stauffer, jehož čeká závod v Rakousku a Julius Mikula, který je stále v procesu rekonvalescence.

Orion Racing Team

Trať v Petrovicích bývá tradičně náročná a prověří, jak jsou jezdci připravení. Matador Petr Bartoš po úspěšném vystoupení v Lokti, kde startoval v klase EMX 2T se v tréninku vrátil zase k 450 4T. Petr Rathouský vystoupil v juniorském šampionátu minule v Přerově na stříbrný stupínek a ještě si dal před Petrovicemi závod německého seriálu ADAC (Gaildorf), kde nastoupil také Slovák Pavol Repčák. Palo se stále zlepšuje a svoji rychlost ukázal již v Jiníně. V Petrovicích se divákům představí také juniorské duo závodníků Orion Racing – Martin Červenka (125 ccm), Dominik Kučeřík (250 4T), pro které je to ideální možnost si zde potrénovat před Rudníkem, kde se uskuteční další juniorský mistrák.

Haas Racing Team

Jsme ve druhé polovině seriálu a náš tým je plně koncentrovaný na závod v Petrovicích. Max Nagl profil tamní trati nezná, ale je ve skvělé formě, kterou ukazuje v německém seriálu ADAC MX Masters a předvedl ji i v posledním závodě v Jiníně, navíc do Petrovic přijede jako lídr šampionátu, takže jeho cílem bude zajet co nejlepší umístění. Martin Vondrášek musí zapracovat na vytrvalosti, má skvělé starty, očekáváme u něj umístění v TOP10, ale víme, že by dokázal zajet i oslnivější výsledek.

Motosport Chýnov v AČR

Hlavním naším týmovým esem bude polský závodník Szymon Masarczyk. Je průběžně druhý v seriálu třídy 85ccm a v Petrovicích bude na trati, kterou zná z těch českých nejlépe, neboť bydlí v nedalekém Rybniku a bude se určitě snažit bojovat o vítězství. Ve třídě Veterán budou o co nejlepší místo v TOP10 závodit Vladislav Mužík a Eduard Těšínský. Ve třídě MX2 se o body bude chtít poprat mladík Vojtěch Kroutil.

Text: Dominika Kvapilová

Foto: Radek Lavička

plakat petrovice 2024

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /web/htdocs1/ceskymotokroscz/home/www/templates/rt_fresco_responsive/html/com_k2/default/item.php on line 250
Číst 250 krát Naposledy změněno pondělí, 05 srpen 2024 21:52