Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - Pozvánka na závěrečný závod sezóny 2024: MX1 – Nagl vs. Terešák, MX2 – Dušek vs. Venhoda. Kdo bude mistrem republiky?
neděle, 22 září 2024 23:23

Pozvánka na závěrečný závod sezóny 2024: MX1 – Nagl vs. Terešák, MX2 – Dušek vs. Venhoda. Kdo bude mistrem republiky?

Napsal(a) 
Je před námi sedmý, a tedy poslední závod HT Group Open mistrovství České republiky v motokrosu 2024. Závěrečný podnik se uskuteční na trati v Opatově u Svitav a bude se závodit tradičně ve čtyřech třídách: MX1, MX2, 85 ccm a Veterán. A výsledky z předešlého klání v Kramolíně naznačují, že se mají diváci na co těšit. Ve třech třídách ze čtyř ještě zdaleka není rozhodnuto. Nejtěsnější rozdíl je aktuálně v MX2, prvního a druhého jezdce od sebe dělí pouhý jeden bod.

Vstupné na závody:  

Děti do 120 cm: zdarma 

Děti do 15 let: 100 Kč 

Dospělí 250 Kč 

Parkovné: 50 Kč  

Vstupenky je možné zakoupit u vchodu do areálu. Platba pouze hotově. 

Parkování je zajištěno na přilehlé louce.   

Vstup do depa: zdarma 

Tréninky od 7:45, finálové jízdy od 13:00. 

Kompletní časový harmonogram ZDE

 

MX1

Začínáme ale třídou MX1, tam je to od začátku tvrdý boj mezi Jakubem Terešákem (HT Group Racing Team) a někdejším vicemistrem světa Maxem Naglem (Haas Racing Team). Jakub v úvodu sezóny hned několikrát ukázal, že dokáže jezdit před Naglem a dokonce poměrně dlouho držel červenou tabulku pro nejrychlejšího jezdce. Jenže od druhé půlky sezóny šla karta spíše německému závodníkovi, a i přesto, že rozdíl mezi nimi není zas tak velký (aktuálně 13 bodů), tak pokud Nagl nebo jeho mechanici neudělají výraznější chybu, měl by prvenství udržet. Možné je ale všechno a o titulu mistra ani tak ještě není rozhodnuto. Méně zajímavý nebude ani boj o celkové třetí místo v sezóně. Pravděpodobně se o něj poperou hned 4 jezdci – momentálně třetí Pavol Repčák (Orion Racing Team), čtvrtý Martin Krč (HT Group Racing Team), pátý Tomáš Kohút (Osička MX Team) a šestý Šimon Jošt (KRTZ Motorsport). Tito jezdci jsou seřazení těsně za sebou, dva z nich mají dokonce shodný počet bodů. V minulém závodě v Kramolíně se z nich nejlépe dařilo Martinovi Krčovi, naopak Kramolín se nepodařil Pavlovi Repčákovi.

foto radeklavicka mx mcr kramolin 2024 629

MX2

Ve třídě MX2 se očekává dramatický souboj mezi Adamem Duškem (HT Group Racing Team) a Martinem Venhodou (Q-Racing Team). Pro lídra tabulky Duška, který měl poměrně pohodlný bodový náskok, byl Kramolín smolný. Už první jízda nebyla podle jeho představ, kdy musel stahovat ze 14. místa po startu, nakonec ale dojel druhý. Ve druhé rozjížďce ho však zradila motorka a Dušek tak zůstal bez bodů. Naopak Martin Venhoda dokázal jednu z rozjížděk poprvé v sezóně vyhrát. Také proto se dokázal Duškovi přiblížit na dosah, je mezi nimi rozdíl jednoho bodu a není vůbec jasné, kdo nakonec bude mistrem republiky. Další jezdci už mají trochu větší bodovou mezeru, třetí je aktuálně Tomáš Pikart (ZL N2P s. r. o.), ten se drží na třetím místě celou druhou polovinu sezóny, kdy ho přeskočil Martin Venhoda, kterému se začalo dařit více. Čtvrté místo před posledním závodem patří Petrovi Rathouskému (Orion Racing Team). Petr v Kramolíně ukázal, že umí i vyhrávat, bohužel kvůli pomalejšímu rozjezdu na začátku roku by měl na nepopulárním čtvrtém místě zůstat. Pátý je aktuálně Slovák Jaroslav Katriňák, velmi výrazný jezdec OMČR, který má za sebou i dvě vyhrané jízdy, ovšem chybí mu dva neodjeté závody.

foto radeklavicka mx mmcr jinin 2024 453

85 ccm

Ve třídě pětaosmdesátek vede tabulku výsledků Matyáš Výleta (KRTZ Motorsport), má o trochu lepší výsledkovou bilanci než jeho největší soupeř, druhý Szymon Masarczyk (Motosport Chýnov v AČR). Ten dokázal Výletu už několikrát porazit, Výleta ovšem velmi nerad prohrává, a tak tomu bude jistě na posledním závodě, kde půjde o všechno. Navíc má Výleta na Masarczyka teď náskok 14 bodů, takže jestli jezdci předvedou své tradiční výkony hodné stupňů vítězů, pořadí se měnit nebude a Výleta si pojede pro titul. Třetí příčka téměř celou sezónu patří Zděňkovi Buštíkovi (Lutcar Team z. s.). Zdeněk by určitě neměl ohrozit vedoucí duo, a naopak ani jemu by neměl hrozit žádný větší útok od soupeřů za ním. Jako třeba od čtvrtého Jana Pokorného (GT2 Motorsport) nebo pátého Adama Kadeřábka (KBS Team).

foto radeklavicka mx mcr kramolin 2024 812

Veterán

Naopak ve třídě veterán jede lídr tabulky celou sezónu na vítězné vlně. Petr Bartoš (Orion Racing Team) ani letos nenašel přemožitele a chystá se v klidu na mistrovský titul. Druhé místo bude jistě chtít uhájit, a s největší pravděpodobností i uhájí, Michal Votroubek (Luka Motocross Team). Votroubek dokázal letos často zajet druhou příčku, těžší to měl ovšem po návratu Martina Žeravy (KRTZ Motorsport) za řídítka po doléčeném zranění. Žerava se mu stal právoplatným soupeřem a několikrát Votroubka porazil, pravděpodobně se ale bude muset spokojit s celkovým čtvrtým místem, na kterém figuruje nyní. Třetí je aktuálně Martin Trávníček. Ten letos předváděl velmi hezké závody a pokud bude ve stejném tempu pokračovat, bude i na úplném konci sezóny celkově třetí.

Ve vložené kategorii Veterán 50+ vede tabulku aktuálně Roman Skalka, druhý je Martin Žerava. Bude to ale ještě hodně zajímavé, kdyby se tito dva jezdci umístili stejně, jako minule v Kramolíně (Žerava první, Skalka druhý), budou mít po závodě stejný počet bodů. Z boje o titul vypadl dosavadní lídr Petr Dokoupil (KRTZ Motorsport), který v Kramolíně nestartoval, což ho sesadilo na čtvrté místo průběžně. Třetí je aktuálně Rostislav Hlaváček. Pokud se ale na start v Opatově postaví Dokoupil, pravděpodobně ho o třetí příčku připraví.

foto radeklavicka mx mcr kramolin 2024 1889

 

Týmové reporty

HT Group Racing Team

Minulý podnik HT Group Open MČR v Kramolíně byl pro nás smolný. Doprovázela nás smůla v podobě technických problémů na motorkách u adeptů na titul Adama Duška ve třídě MX2 a Jakuba Terešáka ve třídě MX1. Martin Krč v první jízdě dojel na 6. místě a ve druhé jízdě se blýskl třetím místem. Celkově skončil čtvrtý. Honzu Wagenknechta je radost sledovat ve třídě MX1. Závod od závodu se posouvá blíž k pódiovému umístění. Celkově bral v Kramolíně 5. místo. Na poslední podnik HT Group Open MČR do Opatova jedeme bojovat! Budeme potřebovat, aby při nás stálo i štěstí. Jakub Terešák neztratil ještě úplně šanci na titul i když Max Nagl po Kramolíně navýšil bodový náskok. Adam Dušek měl poměrně pohodlný bodový náskok, ale vzhledem ke smolnému Kramolínu vede nyní šampionát pouze o jediný bod. Martin Krč má také šanci získat celkové pódiové umístění. Od třetího místa ho dělí pouhé dva body. Honza Wagenknecht je ve třídě MX1 na průběžném 11.místě, protože nejel celý seriál kvůli zranění. V Opatově nás uvidíte opět v plné sestavě. Těšíme se!

 

Osička MX Team

Celkové šesté místo, které Tomáš Kohút ukořistil v Kramolíně, není zlým výsledkem, nicméně ani takovým, který bychom si v závěru sezóny představovali. S ohledem na nebezpečné podmínky v Kramolíně jsme ale rádi, že závod dokončil ve zdraví. V průběžném pořadí MX1 drží Kohút pátou příčku s rozdílem pouhých dvou bodů na prozatím třetího závodníka v tabulce. V Opatově udělá vše pro to, aby atakoval TOP3. Do souboje o bednu promluví nepochybně i náš Marcel Stauffer, který se po kratší zdravotní pauze opět ukáže na našem mistráku, letos poprvé ve třídě MX1! Oba závodníci absolvovali před Opatovem i finálový ADAC MX Masters na krásné trati v Holzgerlingenu, který je jednoznačně tou nejlepší přípravou na závěr sezóny u nás.

 

Orion Racing Team

Na finále letošní motokrosové sezóny se jako tým Orion Racing KTM Litomyšl rozhodně těšíme, neboť jsme tady vždy skoro jako doma. A proto chceme také na trati uspět a před příznivci ukázat co nejlepší výkony našich jezdců. V poslední době rozjetý Petr Pedro Rathouský bude chtít bojovat zase o stupně vítězů ve třídě MX2, Pavol Repčák má za cíl udržet celkové třetí místo v seriálu MX1. Velezkušený matador Petr Bartoš jako vždy bojuje ve dvou kubaturách. Na další body chtějí na oblíbené dráze v Opatově dosáhnout naši junioři Dominik Kučeřík a se stopětadvacítkou Martin Červenka. Bude zde také autogramiáda našeho týmu Orion Racing a jako vždy pro fanoušky máme připravené plakáty, nebo podpisové karty. Tak doufám, že to v Opatově vše klapne a závěr letošní motokrosové sezóny si společně užijeme.

 

Haas Racing Team

A je to tu, poslední podnik sezóny, který se odjede v Opatově. Na jedné z nejhezčích tratí u nás, která je vždy pořadateli perfektně připravená. V roce 2020 právě tam Max Nagl vyhrál mistrovský titul. Bylo by fajn vyhrát znovu, 13 bodů vypadá jako pohodlný náskok, ale motokros je nevyzpytatelný, navíc Jakub Terešák je skvělý a rychlý závodník, koncentrovaný, a víme, že i on bude chtít titul udělat. Max i Kuba předváděli skvělou podívanou celou sezónu, takže se do Opatova vážně těšíme. Základem úspěchu bude odstartovat a nechybovat. Na startu MX1 uvidíme i Martina Vondráška, i ten tamní trať zná, na předposledním podniku sice skončil na 17. místě, což není úplně optimální výsledek, ale Kramolínská trať byla velmi náročná a podmínky nebyly zrovna ideální. U Martina budeme spokojení s umístěním kolem TOP10. 

 

Motosport Chýnov v AČR

V Opatově budeme sledovat především výkon našeho pilota Szymona Masarczyka ve třídě 85 ccm. Má pro letošek již zajištěné celkové druhé místo v seriálu třídy 85 ccm, a tedy titul vicemistra, ale určitě se bude snažit bojovat o titul, i když při ztrátě čtrnácti bodů by to muselo být spíše o nějaké chybě jeho největšího soupeře Matyáše Výlety. Ve Veteránech se bude chtít v TOP10 udržet Vladislav Mužík a další náš jezdec třídy veterán Eduard Těšínský se vždy rozhodne až před závodem, zda pojede svou třídu anebo bude závodit s o generaci mladšími soupeři ve třídě MX2, jako naposledy v Kramolíně, kde překvapivě v obou jízdách bodoval.

 

Text: Dominika Kvapilová

Foto: Radek Lavička

Obrázek WhatsApp 2024 09 22 v 22.14.01 67cc5a64 

 

 

 

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /web/htdocs1/ceskymotokroscz/home/www/templates/rt_fresco_responsive/html/com_k2/default/item.php on line 250
Číst 125 krát Naposledy změněno neděle, 22 září 2024 23:36