Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - Pozvánka do Dalečína 7. 5. 2023
úterý, 02 květen 2023 10:18

Pozvánka do Dalečína 7. 5. 2023

Napsal(a) 
I v nové sezóně 2023 nás čeká mistrovská sezóna seniorského motokrosu, která letos ponese název HT WOOD MM ČR v motokrosu 2023. V neděli 7. května se na dalečínské trati Písečská Zmole potkají jezdci nejsilnější třídy MX1, třídy MX2, veteráni a junioři ve třídě 85 ccm. Pojďme si proto připomenout, kdo může být aspirantem na tituly mezinárodních mistrů České republiky v jednotlivých třídách a jak mají jezdci rozjeto před sezónou domácího šampionátu.

Velkou změnou je rozdělení třídy 85 ccm, kdy se v rámci HT WOOD MM ČR v motokrosu 2023 odjede mezinárodní mistrovství. Národní mistrovství zůstává u juniorského šampionátu. Zbývající formát závodů je pro sezónu 2023 téměř neměnný. „V loňském roce jsme změnili pořadí tříd a formát se ukázal jako úspěšný, tedy jsme vše ponechali a jedinou změnou je tak rozdělení 85ccm na dva seriály, což si myslím, je ku prospěchu věci. Doufám, že po loňské mokré sezóně nám bude letos počasí více přát a diváci nebudou potřebovat deštníky a my holiny“ prozradil k prvnímu závodu Richard Gironi, zástupce promotéra a pro tento závod i ředitel a pořadatel.

MX1: Potvrdí Dušan Drdaj svou loňskou formu?

Loňskou sezónu ovládl s 260 mistrovskými body Dušan Drdaj, který se i letos představí na motocyklu GasGas. Dušan v rámci předsezónní přípravy absolvoval několik zahraničních závodů. Loni skončil na třetím místě Pavol Repčák ze Slovenska, který bude stoprocentně čeřit vodu na čele i se svým krajanem Šimonem Joštem. Výborný výkon předváděla na předsezónních závodech dvojice Jakub Terešák a Pavel Dvořáček. Terešáka čeká první plná sezóna na „velké motorce.“ Dvořáček už jede déle a vloni v Dalečíně ukázal, že mu to tam sedí! Opomenout nesmíme výkony ani Rudolfa Plcha, který předvádí postupný progres. Návrat do třídy MX1 ohlásil také Jonáš Nedvěd, nechme se překvapit, zda nám v Dalečíne ukáže své povedené holeshoty. Na startu by neměli chybět ani zkušení matadoři Petr Bartoš, Jaromír Romančík, Martin Michek nebo František Smola.

 image proxy 4

MX2: Najde někdo z českých pilotů recept na Tomáše Kohúta?

Slovenský rychlík Tomáš Kohút po domluvě s týmem absolvuje závody HT WOOD MM ČR v motokrosu ve třídě MX2. Vloni našel přemožitele až v závěru sezóny, ale letos tomu může být jinak. Největším překvapením třídy je návrat Martina Krče, který se představí na dvoutaktní dvěstěpadesátce. Ta by mohla dalečínským výjezdům opravdu svědčit! Slušnou formu a techniku jízdy ukazuje před sezónou Jan Wagenknecht. Pozlobit je může i Martin Venhoda, Jaroslav Katriňák, Radek Větrovský nebo Adam Dušek s Petrem Rathouským. Formu ze závěru loňské sezóny určitě po předsezónních závodech najde Daniel Mandys, kterému trať v Dalečíně také sedí. Počítat musíme i s nově příchozími jezdci do třídy, kteří mohou „vystrčit růžky“ a bojovat v nejlepší desítce. Zmínit můžeme i další rychlé závodníky Jaromíra Steigera nebo Luďka Černého. Do třídy MX2 je přihlášeno i několik závodníků na 125 ccm, ale i od nich můžeme očekávat dravost a aktivitu hlavně v počátcích závodu.

 teresakova 2

85 ccm: Zaúřadují jezdci jedoucí mistrovství Evropy?

Jak už bylo zmíněno, jezdci třídy 85 ccm absolvují v rámci seniorského šampionátu mezinárodní mistrovství. Slušně rozjetou sezónu má hned několik závodníků, kteří zároveň absolvují i závody mistrovství Evropy. O mistrovský titul bude určitě usilovat západočeský závodník David Widerwill. Povedený start do sezóny ukázal také Adam Hruška nebo Matyáš Výleta. Potvrzená je účast polského závodníka Szymona Masarczyka, který má stanovené cíle hodně vysoko. Také Stanislav Pojar bude tím, který bude v jednotlivých závodech atakovat pódiová umístění. Výkony odpovídající špičce třídy ukazoval na předsezónních závodech Ondřej Ludvík. První sezónu ve třídě absolvují také loňští účastníci ve třídě do 65 ccm - slovenský reprezentant Maxim Zimmerman nebo český reprezentant Hugo Brant.

teresakova 1 

Veteráni: Vyhraje Bartoš i počtvrté?

Téměř jistým aspirantem na další mistrovský titul je Petr Bartoš. Bartoš má neustále excelentní formu a ukazuje, že právem stále patří do špičky českého motokrosu. Společně s ním si to o pódiová umístění rozdá hned několik závodníků. Zlepšit svůj loňský výsledek budou chtít všichni tři – Michal Votroubek, Martin Žerava i Zdeněk Blábolil. Na startu by neměli chybět ani noví, mladí veteráni v čele s Martinem Trávníčkem. Loňský Dalečín sedl Tomáši Linkovi, který nasbíral slušný počet bodů i v celkovém hodnocení. Bojovat bude i s dobře naladěným Eduardem Těšínským, Stanislavem Horským, Pavlem Kňavou nebo Martinem Brádkou. Romanové Majer a Skalka společně s Petrem Dokoupilem a Josefem Nesejtem bojují už v podtřídě Veterán 50+, svými výkony však dokážou zasáhnout i do desítky absolutního hodnocení třídy veterán.

 image proxy 2

plakat dalecin

HT WOOD MM ČR v motokrosu 2023

07. 05. 2023       Dalečín

21. 05. 2023       Kluky u Písku

11. 06. 2023       Pacov

02. 07. 2023       Petrovice

03. 09. 2023       Stříbro

17. 09. 2023       Opatov

01. 10. 2023       Přerov

15. 10. 2023       Dalečín - družstva

 

Autor: Pavel Horák

Foto: Radek Lavička, Jana Terešáková


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /web/htdocs1/ceskymotokroscz/home/www/templates/rt_fresco_responsive/html/com_k2/default/item.php on line 250
Číst 1044 krát Naposledy změněno úterý, 02 květen 2023 10:32