Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - Pár minut s Petrem Smítkou

 

Petře, minulou sezónu jsme tě na tratích MMČR neměli možnost vidět, řekni nám, co s tebou bylo?

Týden před prvním závodem MMČR jsem na rakouském mistráku upadl a zlomil si obě kosti v předloktí. Bohužel na kontrole po třech měsících nebyla žádná změna a moc dobře to nesrůstalo. Až po půl roce mi doktor řekl, že už můžu na motorku, což bylo vlastně týden před posledním mistrákem ve Vranově.

 

Jak u tebe probíhala zimní příprava?

Po půlroční pauze jsem se snažil hodně jezdit na motorce. Ono když jezdíš celou sezónu, tak na podzim si musíš dát trochu pauzu. Já pauzoval přes sezónu, a tak mě to na motorce hrozně bavilo, takže běhání a kondička určitě proběhla, ale hlavně ta motorka.

 

A kolik motohodin jsi tak přes zimu odhadem najel?

Hele to přesně nevím, ale odnesly to dvě motorky…

 

Kde tě tedy můžou letos diváci vidět?

Priorita je pro mě mistrovství Německa ADAC, jako už několik let. Bohužel se jeden závod ADAC kryje s mistrákem, myslím, že Opatov, takže celý šampionát MMČR neobjedu.

 

smitka1

Foto: facebook Petra Smítky

 

Letos si také už hodně závodil, jak se ti dařilo?

Potřeboval jsem se po pauze zase dostat do závodů, takže jsem jel v Německu, v Rakousku, kde se mi podařilo vyhrát a v italské Maggioře, na trati kde se letos pojede motokros národů. To je trať úplně jiného charakteru, je hodně rychlá, s velkými skoky, no prostě trať pro svět. Takže jsem si odtamtud odvezl ohnuté řídítka.

 

Hodně tedy závodíš venku. Můžeš porovnat úroveň našeho mistrovství oproti zahraničí?

Na ADACu je konkurence opravdu velká, jezdí se tam proto, aby ses někam posunul. Závodů se účastní jezdci z celé Evropy. To samé je italský mistrák, kde se jezdí jen na tratích, kde by se klidně mohlo jezdit MXGP. Takové tratě u nás bohužel nejsou. No a v Rakousku jsou tratě trochu zastaralejší, takže tam ta konkurence není zase až tak velká.

 

Na který závod v mistráku se nejvíc těšíš?

Mně se líbí Vranov, ten je takový modernější a Opatov, ale ten se mi bohužel kryje s ADAC, takže tam se nesvezu.

                                                                      

Ještě poslední otázka, jak se tedy správně píše tvé jméno? Je to Smítka, nebo Smitka?

V občance mám napsáno měkký a dlouhý í. Takže Smítka.

 

Díky, ať se daří!

 

smitka2

 

Následovat budou týmové reporty.