Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - Petrovice v očekávání

 V Petrovicích se bude lámat chleba


Závod v Petrovicích patří mezi ty, které hýbou vývojem celého šampionátu, a v minulosti se na tamní trati MMČR překlenulo do druhé poloviny. Letos si na polovinu šampionátu musíme počkat, jelikož se jede sedm závodů místo šesti.

 

phoca thumb l radeklavicka mxmmcr kramolin 2016 318

 

Stalo se…

Minulý rok byly Petrovice vzhůru nohama. V MX1 poprvé v kariéře zvítězil Petr Michalec, který všechny uchvátil svojí jízdou. Bohužel Petra v Petrovicích neuvidíme, jelikož na závodech mistrovství Evropy EMX Open v Chorvatsku upadl a má zlomenou klíční kost, žebro a paži. Petrovi přejeme brzké uzdravení a šťastný návrat do sedla. Druhý byl loni Jára Romančík, třetí Martin Michek a čtvrtý Marek Sukup. Sukupovi i Michkovi se ale závod moc nepovedl a oba měli své slabé chvilky – Michek jednou vylétl mimo trať a Sukup měl katastrofální start. Ten je v Petrovicích klíčem k úspěchu, jelikož předjíždění je dle slov jezdců opravdu těžké.


Letos tedy MX1 opět vévodí Martin Michek, který má po dvou odjetých závodech 3 body náskok před super rychlíkem Petrem Smítkou. Smítka je však vázán v německém týmu a díky termínové kolizi jeden závod MMČR vynechá. Další v pořadí šampionátu je Marek Sukup, který by rád poskočil o něco výše. Žhavým kandidátem na vítězství je Jára Romančík. Romančík v Kramolíně vyhrál svůj první závod, ale v průběžném pořadí je až šestý kvůli výpadku z Pacova.


V MX2 se opakuje situace z loňské sezóny. Sulivan Jaulin se dostal do vedení a bude velmi těžké ho překonat. Snažit se o to bude maďarský “killer” Bence Szvoboda, který v Kramolíně zápasil s bolestmi kolene. Nejlepším Čechem je zatím Milan Špičák na třetím místě. Zadní blatník mu ale okusuje Martin Krč na čtvrtém místě. Stejně jako loni jede velmi rychle Tomáš Šimko.

V Petrovicích se bude snažit dohnat bodovou ztrátu způsobenou závadou motocyklu v Kramolíně.
Ženám letos vévodí Bára Laňková, která trochu zaskočila Janu Antošovou. Antošová byla žhavou favoritkou na titul, jelikož loni byla o hodně rychlejší než Laňková. Do trojice nejlepších se letos zařadila i Kristýna Vítková, která neustále zrychluje.


Ve Veteránech není co řešit, protože Martin žerava je pojem českého motokrosu. Opět vládne a na druhém místě se objevil nový jezdec ze Slovenska Ivan Černý. Třetí je Ladislav Mikas.

 

phoca thumb l radeklavicka mxmmcr kramolin 2016 1302

 

Co se děje venku

Již v polovině sezóny se odjel poslední závod evropského šampionátu EMX OPEN, kde stejně jako loni vlála česká vlajka. Martin Michek obhájil titul a druhý skončil Petr Bartoš. Jen těsně za stupni vítězů skončil Ondřej Brendl na čtvrtém místě.
Velmi dobře se našim daří i na německém mistrovství ADAC, kde je Martin Krč v Youngster Cupu na 6. místě a závod v Bielsteinu dokončil na druhém místě. Bohužel tento závod byl poznamenán smrtelným zraněním diváka, a tak byla odjeta pouze jedna rozjížďka. Dobře se v kategorii Masters umísťuje Petr Smítka, který dokázal na blátě v Aichwaldu vyjet  3. místo. Průběžně je 12., přičemž 13. je za ním Jaromír Romančík. Filip Neugebauer je po zranění a vynecháním závodu přišel o mnoho bodů.

 

phoca thumb l radeklavicka mxmmcr kramolin 2016 2122

 

Týmové reporty

Buksa/Ados KTM Team


Závod v Petrovicích u Karviné má pro tým zvláštní “domácí” atmosféru, jelikož jeho zázemí je nedaleko od závodiště. Martin Michek, jakožto tahoun týmu a lídr českého šampionátu, musel před Petrovicemi trochu zvolnit v tréninku kvůli problémům se zády. Na bolest mu zabírají pouze rehabilitace, avšak i přes tento handicap se mu podařilo obhájit titul mistra Evropy EMX OPEN z loňského roku. Florent Richier se po kramolínském závodě s týmem sice domluvil na další spolupráci, ale s ohledem na dobře rozjetou sérii závodů ve Francii se jim rozhodl dát přednost. K smutku fanoušků ho na české trati v týmovém dresu už do konce sezóny neuvidíme.
Bence Szvoboda (MX2) hned v týdnu po Kramolíně podstoupil artroskopickou operaci menisku a čištění celkově zničeného kolene, které musí po sezóně podrobit plastice vazů. V pauze mezi českými závody vyhrál další díl maďarského mistrovství a zůstává nadále lídrem tamějšího šampionátu. Na MMČR je průběžně druhý o čtyři body za Sulivanem Jaulinem. Petrovická trať nepatří k Jaulinovým oblíbeným, protože v minulosti ho již několikrát vytrestala. I přes to se pokusí navýšit svůj náskok v čele MMČR.
Jana Antošová je průběžně druhá a ráda by v Petrovicích konečně urvala celkové prvenství. Jana už snad nemůže dřít víc, a tak se nechme překvapit, jakou kapitolu jezdecké kariéry si přidá do deníčku.

 

Orion Racing Team


„Bohužel máme  stále zraněného Jonáše Nedvěda (MX2), který musel po pádu v Pacově na operaci ramene,“ komentuje manažer týmu Petr Kovář. Nedvěd se na motorku vrátí za 14 dní, ale na závodech ho uvidíme nejspíš až ve Vranově. „Dohodli jsme se, že bude lz důvodu náročnosti trati lepší znovu naskočit do závodů až po Kaplici,“ doplňuje Kovář. Šestatřicetiletý Petr Bartoš stále prokazuje své kvality a stejně jako minulý rok si dojel pro celkové 2. místo v evropském šampionátu EMX OPEN. U nás zatím figuruje na 4. místě se ztrátou 19 bodů na prvního Michka.
V Kramolíně měl děsivý pád Martin Runkas (Veterán), který musel trať opustit vrtulníkem. Runkas je nyní už v lepší kondici, ale se závoděním pro letošek končí a návrat na trať je hudbou daleké budoucnosti. Ve veteránech má však tým novou posilu, kterou je Slovák Ivan Černý. Ten se na MMČR předvedl v dobrém světle a nyní je na průběžné druhé pozici. „Náš hlavní partner Orion má aktivity na Slovensku, a tak bychom do budoucna chtěli prohlubovat spolupráci i se slovenskými jezdci,“ dodává na závěr Kovář.

 

Team MAX2
Jára Romančík (MX1) si z Kramolína odvezl svoje první celkové vítězství a průběžně je na 6. místě v šampionátu. „Až“ šestý je kvůli pádu z vedoucí pozice na prvním závodě v Pacově. Toto bodové manko se bude snažit dohnat v Petrovicích, kde minulý rok jednu jízdu vyhrál. V mezidobí závodů se tento multitalent vydal vyhrát enduro sprint ve Vysoké Peci a na totálně rozbahněném ADAC v Aichwaldu skončil 7. Jeho týmovému kolegovi Ondřeji Brendlovi se zatím nedaří dle představ, průběžné 20. místo však není důvodem k panice a Ondřej věří, že na třetím závodě v Petrovicích svoji smůlu konečně prolomí.
Po loňském zranění stojí Nikolu Hoškovou návrat do formy hodně času a sil. Nikola rozhodně nechce nic vzdávat a na trénincích si dopřává stejné dávky jako chlapi. Průběžně je na 11. místě.
Jiří Matějec letos přesedlal z 85ccm na velkou motorku a v MX2 sbírá zkušenosti. V Kramolíně se mu nepodařilo kvalifikovat, ale v Petrovicích by chtěl svoji počáteční smůlu napravit.

 

BV racing
Do hry se opatrně vrátil Franta Smola. Jeho první působení nechtěl přehnat, a tak skončil v obou kramolínských jízdách za týmovým kolegou Rudolfem Weschtou. Weschta má sice kramolínskou trať za humny, ale nepatří k jeho oblíbeným. Výsledkem bylo 6. místo a propad v průběžném pořadí na pátou příčku. Solidní výsledek zajel i Michal Bárta s Michalem Votroubkem, oba v TOP15. Pro Votroubka to byly první závody, protože v Pacově vynechal z důvodu bolesti zad.

 

HT Group Racing Team
Patrik Liška zajel v Kramolíně celkové 21. místo, když první jízdu nedokončil. Průběžně je na 18. místě a pokud zůstane i nadále zdravý, určitě ho můžeme čekat v TOP15. V Kramolíně se dařilo Tereze Hromkové, která si domu odvezla celkové 3. místo. V druhé rozjížďce dojela dokonce druhá a průběžně se drží také na 3. místě. Bude to mít ale těžké, jelikož na záda jí dýchá Kristýna Vítková, která jela v Kramolíně trochu potlučená z pádu na tréninku.

 

Hulho Racing Team
Petr Smítka (MX1) je ten muž, který dokáže překvapit svojí rychlostí a čistým stylem jízdy. Aktuálně je o 3 body druhý a Martinu Michkovi nedá oddechnout. Petr Bohužel nemá v plánu odjet celé MMČR kvůli kolizi s německým šampionátem. Body mu do seriálu budou chybět, ale kdo ví, třeba mu jeho německé úvazky dovolí bojovat o český titul. Druhým týmovým střelcem je Vašek Kovář (MX1). Tomu se Pacov nepovedl kvůli zlomenině prstu u nohy, ale za našimi hranicemi sbírá výborné výsledky. Uvidíme, jak se mu povedou Petrovice, kde už dlouho nezávodil.

 

KRTZ s.r.o.
Marek Sukup má za sebou svůj oblíbený Kramolín, kde dokázal jednu rozjížďku vyhrát. V průběžném hodnocení je na 3. místě a rozhodně bude chtít svoji pozici vylepšit. Jeho týmový kolega Milan Špičák je v kategorii MX2 také na třetím místě, ale bude to mít velmi těžké. Zatím je nejlepším Čechem, ale na záda mu dýchá Martin Krč s Tomášem Šimkem také z KRTZ týmu. Šimko měl totiž výpadek v druhé jízdě v Kramolíně, kde musel odstoupit kvůli technickým problémům. Průběžně je až pátý.

 

Motosport Chýnov
"Měsíční pauzu po Kramolíně vyplnili naši jezdci přeborovými závody SMS Jižní Čechy, a nebo Mistrovstvím Rakouska. Ve třídě WMX se v Petrovicích představí Rakušanka Julia Schrenk, která sbírá body v TOP10. Po jarním zranění se letos poprvé objeví i jedna z nejmladších účastnic této třídy - teprve čtrnáctiletá Elena Kapsamer. V jednání je i účast mladé Rumunky Stefanie Bancila, která premiérově startovala v českém mistráku třídy WMX v Kramolíně. Ve třídě Veterán pak bojuje v TOP3 průběžného pořadí Ladislav Mikas, dále pravidelný účastník Zdeněk Svoboda a vyloučen není ani start dalšího našeho týmového jezdce Jiřího Pacha, který rovněž aspiruje na umístění mezi nejlepšími třemi v této třídě,“ shrnuje situaci manažer Evžen Zadražil.

 

Yamaha Čepelák Racing Team
„Pro nás byl Kramolín úspěšným závodem. Podruhé jsme jako tým získali pódiové umístění, když se Viktorii Kellerové podařilo vybojovat 3. místo ve druhém závodě Žen,“ popisuje s nadšením Jirka Čepelák. Markéta Ehlová měla bohužel pád v první jízdě a následně musela bojovat především s naraženými žebry. Do Petrovic však nastoupí v plné síle. Marek Pospíšil se ve třídě MX2 s jistotou kvalifikoval a jeho umístění v jízdách bylo 32. a 27. Petrovice by měly být dobrým závodem pro Lukáše Blažka (MX1), který je skoro domácí, a tak se očekává umístění na bodech.