Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - Pozvánka do Přerova 03. 10. 2021
Vytisknout tuto stránku
pondělí, 27 září 2021 08:37

Pozvánka do Přerova 03. 10. 2021

Napsal(a) 
V neděli 3. října 2021 se po několikaleté přestávce vrací český motokrosový šampionát do Přerovské rokle. Předposlední závod v Opatově nerozhodl o mistrech České republiky v jednotlivých kategoriích. Už nyní však víme, že největším aspirantům stačí na zisk mistrovského titulu pouze několik bodů. Až do poslední zatáčky budeme sledovat souboje ve třídě MX2, která je pro letošní rok nejvyrovnanější. Pojďme se podívat, jak vypadají výsledky před posledním mistrovským závodem jednotlivců.

Na tento závod si Vás do Přerova dovoluje pozvat i promotér Kůta MM ČR v motokrosu Richard Gironi: Jsem velice rád, že se podařilo vrátit toto závodiště do seriálu MM ČR. Naposledy jsme zde závodili v roce 2012. Pořadatelé odvedli v posledním roce velký kus práce, aby mohli se ctí uspořádat tento vrcholný motokrosový podnik. Doufám, že se bude jednat o závod úspěšný a příští rok se zde znovu sejdeme.

MX1

Již před začátkem mistrovské sezóny se řadil mezi jasné favority o titul španělský matador José Butron (JD Gunnex KTM Racing Team). K potvrzení titulu mu stačí získat devět bodů. Překvapením letošní sezóny je Dušan Drdaj (PP Racing). Téměř na každém závodě se řadí mezi trojici nejlepších. Odměnou mu byla účast na prestižním závodě Motokros národů v italské Mantově, kde skončil s českým výběrem na sedmnáctém místě. Na třetím místě je Martin Krč (Osička MX Team), který od poloviny sezóny chytl správné závodní tempo a zařadil se tak zpět mezi českou špičku. O celkové čtvrté místo v šampionátu bude největší souboj mezi plzeňskými piloty. Aktuálně čtvrtým závodníkem je Jonáš Nedvěd (Orion Racing Team), na kterého ztrácí pouhé tři body Patrik Liška (HT Group Racing Team). I ve svém věku dokazuje Petr Bartoš (Orion Racing Team), že umí potrápit mladší závodníky a patří mu tak průběžná šestá pozice. Západočech Rudolf Weschta (Hulho Motokros Team) zajel v Opatově výborný výsledek, který ho posunul na aktuálně sedmé místo. Osmou příčku obsadil Rakušan Michael Kratzer (KRTZ motorsport). Kratzer se však nezúčastnil posledních dvou závodů a při neúčasti v Přerově ho bezesporu přeskočí další jezdci v pořadí.

Opatov vyber resize 40

MX2

První tři závodníci průběžného hodnocení ukazují celou sezónu zajímavé souboje, které hltají všichni fanoušci podél závodní trati. S náskokem osmi bodů přiveze do Přerova červenou tabulku leadera Slovák Šimon Jošt (Osička MX Team). Jošt se během uplynulého víkendu zúčastnil také Motokrosu národů. Aktuálně druhým je Jan Wagenknecht (HT Group Racing Team). Stejně jako Jošt i Wagenknecht bojoval v národních barvách v italské Mantově. Největším rivalem těchto dvou pilotů je Petr Rathouský (Orion Racing Team). Čtvrtým jezdcem aktuálního pořadí je další slovenský závodník Tomáš Kohút (Osička MX Team), kterého jsme také měli možnost vidět na Motokrosu národů. Zkušený Marek Sukup (HT Group Racing Team) je prozatím pátý, stále má však šanci probojovat se do první čtyřky. Ve druhé rozjížďce v Opatově dokázal šestý Pavol Repčák (SMF), že patří mezi nejlepší československé piloty této třídy. Také on reprezentovat Slovensko na MXoN. Sedmým pilotem průběžného pořadí je Filip Neugebauer (JD Gunnex KTM Racing Team). Neugebauer se v Petrovicích zranil a jeho start v Přerově tak není jistý. Maximum bodů bude chtít z přerovských závodů vytěžit osmý Adam Dušek (KRTZ motorsport), který má stále šanci dostat se na lepší celkovou pozici.

Opatov vyber resize 22

Veteráni

Suverénním závodníkem této třídy je Petr Bartoš (Orion Racing Team), který svou formu potvrzuje v každém závodě. S plným počtem bodů dokázal ovládnout všech dvanáct mistrovských rozjížděk. Druhým jezdcem pořadí je jihočeský závodník Zdeněk Blábolil (Yamaha Čepelák Racing Team). Blábolil ztrácí na leadera čtyřicet osm bodů, je tak téměř jasné, že v celkovém hodnocení skončí také na druhém místě. V Přerově budeme moci sledovat souboj o třetí místo celkového pořadí mezi aktuálně třetím Martinem Brádkou (4 Cross Racing Team) a čtvrtým Vladislavem Mužíkem (Motosport Chýnov v AČR). Vyrovnané výsledky zajíždí v letošní sezóně pátý Stanislav Horský (SMS Jižní Čechy). Jeho aktuální pozici může ohrozit šestý Eduard Těšínský. Na sedmém místě je aktuálně Tomáš Linek (SMX Racing Team Rudník), který zažívá premiérovou sezónu ve třídě veterán. Zranění vyřadilo z počátku sezóny Martina Žeravu (KRTZ motorsport), který však po svém návratu stále dokazuje, že je dobrým jezdcem a je tak na průběžném osmém místě.

Opatov vyber resize 12

85 ccm

Bezesporu nejnabitější sezónu zažívají v letošním roce juniorští piloti na pětaosmdesátkách. V čele juniorské třídy je Martin Závrský (NEW2 Project), který má aktuálně náskok 46 bodů na druhého Dominika Kučeříka (Orion Racing Team). Všichni jezdci budou muset bojovat až do samého konce, protože je čekají ještě dva mistrovské závody. To platí i pro třetího Martina Červenku (Orion Racing Team), kterého by ještě mohl v průběžném hodnocení přeskočit zatím čtvrtý Přemysl Zimek (Auctor MX Team). Pátým jezdcem aktuálního pořadí je Marek Novák (JB MX Team). Na šestou pozici se v závěru sezóny dostal Tadeáš Klamt (SV34 Racing Team). Na sedmé místo se propadl Vítězslav Marek (Cermen Racing Team), který se na posledním juniorském závodě v Pacově představil na větším motocyklu o objemu 125 ccm. Nad jeho startem v Přerově v této kategorii stále visí otazník. Osmým nejlepším pilotem je Jakub Zahradník (WMZ Racing Team), který ztrácí na Marka pouhé dva body.

Opatov vyber resize 9

O uplynulém víkendu se v italské Mantově uskutečnil 74. ročník Motokrosu národů. České barvy hájil výše zmíněný Dušan Drdaj ve třídě MXGP, Jan Wagenknecht ve třídě MX2 a Petr Polák ve třídě Open. Jezdcům se sobotní kvalifikace vydařila a z devatenáctého místa se kvalifikovali přímo do hlavního nedělního závodu, tzv. do A-Finále. Při nedělních ostrých rozjížďkách si jezdci museli poradit s těžkými podmínkami. Češi dlouho živili šanci na umístění v TOP15. Po součtu bodů si z tohoto prestižního závodu výběr manažera Jiřího Jankovského odváží krásné sedmnácté místo. Gratulujeme našim závodníkům!

Kromě posledního závodu v Přerově bychom Vás rádi pozvali i na tradiční a u týmů velmi oblíbený závod družstev, který se uskuteční 10. října 2021 na trati v Dalečíně. Informace k závodu družstev a přihlášky naleznete na webu www.ceskymotokros.cz.

Text: Pavel Horák

Foto: Patrik Procházka

prerov

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /web/htdocs1/ceskymotokroscz/home/www/templates/rt_fresco_responsive/html/com_k2/default/item.php on line 250
Číst 886 krát Naposledy změněno pondělí, 27 září 2021 08:45