Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - Plně z Pacova

 

Poslední dubnová neděle vypumpovala rtuť teploměrů téměř k třicítce a tak se jel úvodní závod Mezinárodního mistrovství ČR v motokrosu „BUKSA/ADOS MOTOKROS 2012“ v Pacově za vyloženě letního počasí. Přejímky zaznamenaly celkem 137 jezdců. Po padesátce bylo ve třídách MX2 i MX3, Veteránů bylo 37. Rekordní počty to sice nejsou, ale čísla jsou to velmi slušná. Pořadatelsky i divácky dá se říci dokonce optimální. Jednotlivé třídy se nemusely v trénincích dělit, přičemž už dopolední kvalifikace nabídly zajímavé souboje, protože pro celkem 20 jezdců z obou hlavních tříd to znamenalo stop pro odpolední závody. I v tomto počtu jezdců se ale jinak kvalitně připravená trať rozbila tak, že mnoho jezdcům vypadávaly ke konci jízd řidítka z rukou. Také sanita měla hodně práce, sedm výjezdů není málo, byly bohužel i nějaké zlomeniny. Závody byly i slušně „mezinárodní“, kromě tradičních zahraničních účastníků chyběli snad jen Rakušané, kteří měli v tento den svůj domácí šampionát.

Kvalitní souboje české motokrosové špičky doplněné o zahraniční jezdce pak sledovalo 4500 diváků, kteří si domů odvezli krásný sportovní zážitek. Pouze záležitost cateringu byla poměrně stinnou stránkou závodu. Pokud se divákům časově vyplatí dojít si pro pití do 1 km vzdáleného Pacova do supermarketu nebo k čerpací stanici, není něco v pořádku. Pacov vykazuje dlouhodobě vysokou diváckou návštěvnost a přičteme-li k tomu vysoké teploty, které byly avizovány i v předpovědích počasí, je se zvýšenou konzumací jídla a hlavně pití nutno počítat. Dlouhé fronty u stánků byly i navzdory dobré kvalitě jídla i pití zkrátka problém. Budiž však uspokojující informací, že cateringová firma, která má záležitost stravování nastarosti během celého seriálu, má tendenci poučit se z chyb a na další závod MMČR se rozhodně hodlá připravit lépe.

Ředitel závodu Jan Smolek jinak hodnotil závody velice pozitivně, byl rád, že se organizační i jezdecká kvalita MMČR drží na stále velmi vysoké úrovni a jak on sám říká: „Přeji i dalším pořadatelům seriálu MMČR, aby to v tomto trendu pokračovalo i na jejich závodech…!“ O tom, že vrcholné politiky nezajímá pouze fotbal, tenis či golf, svědčila přítomnost předsedy Senátu ČR pana Milana Štěcha, který závodům přihlížel a vyjadřoval se pak pochvalně o jejich úrovni.

 

No a jak se vlastně závodilo? Začínalo se třídou Veterán. Všichni byli zvědavi na nového pilota této třídy Michala Baborovského. Obzvláště pak na to, jak se popasuje s Miroslavem Kučírkem. Vzhledem k tomu, že v první jízdě Míra spadl hned v první zatáčce, vytvořil si Michal na čele důležitý náskok, který pak „Kůča“ už nedokázal a asi ani nechtěl stahovat. Ve druhé jízdě už patřil holeshot Kučírkovi, který pořádně zatahal za svou Hondu CR500 a měl naopak vytvořený potřebný náskok před Michalem on. Třeba se dočkáme jejich přímých soubojů v Lokti nad Ohří. První jízdu také poznamenala hromadná kolize minimálně deseti jezdců hned za druhou zatáčkou po startu, ve které uvízlo hned několik favoritů (Skalka, Štaud, Velký, Heřman, Kormunda, atd.). Nejhůře bohužel dopadl Milan Heřman, který byl převezen do nemocnice v Českých Budějovicích s otevřenou zlomeninou ruky. Obě jízdy dojel třetí Petr Dokoupil, pokaždé za ním dojel čtvrtý Roman casino online Majer. Smolařem byl v Pacově Miloš Buřival. Měl výborně rozjetou hlavně druhou jízdu. Ale v momentě, kdy sahal po druhém místě Michala Baborovského, tak mu bohužel vypověděl službu jeho motocykl.

Zvlášť hodnocenou třídu Veterán nad 50 let vyhrál úřadující mistr ČR Jaroslav Potůček před Stanislavem Janečkem a Bohumilem Klanicou.

 

Ve třídě MX2 se do závodu kvalifikovalo 40 nejlepších jezdců. Zde hodně zazářil Milan Špičák. V první jízdě hodně dýchal na záda vítězi Marku Sukupovi. Úvod druhé jízdy měl pak Milan přímo skvělý, nasadil na čele vysoké tempo, ale pak docházely síly a tak z toho nakonec bylo celkové 4. místo. Naopak nenápadný, ale vyrovnaný výkon podal loňský juniorský mistr ČR Miroslav Jiránek. Dvěma třetími místy rozhodně dobře vykročil do šampionátu. Druhé místo nakonec patřilo Maďaru Bence Szvobodovi. Exceloval hlavně ve druhé jízdě, kterou vyhrál. Už to jeden čas vypadalo, že by mohl vyhrát i celkově, protože vítěz první jízdy Marek Sukup celkem brzy zvolnil tempo, až se zdálo, že se bude pomalu propadat do hloubi startovního pole. Sám Marek to ale okomentoval slovy: „Bylo to hodně fyzicky náročné a tak jsem raději zvolnil, abych si rozložil síly do celé jízdy“. To se mu nakonec vyplatilo, protože ji dokončil druhý, hned za Bencem a stal se tak v Pacově zaslouženě celkovým vítězem. V Lokti nad Ohří tak bude přední tabulku jeho motocyklu zdobit červený podklad, značící lídra seriálu.

 

Třída MX3 slibovala po kvalifikacích ostré souboje mezi úřadujícím šampiónem v této třídě Martinem Michkem a Francouzem Florentem Richierem. Ty se však nekonaly. Holeshot první jízdy sice vyhrál Petr Michalec, ale záhy se do vedení dostal právě Martin Michek. Florent dotahoval z hloubi startovního pole a tak se nakonec musel spokojit pouze se třetím místem. Ve druhé jízdě pak tento rychlý Francouz vytěžil holeshot, ale hned během prvního kola na sebe bohužel upozornilo nedávné zranění ramene a tak musel Florent v bolestech z jízdy odstoupit. Martina Michka pak na čele už nikdo neohrozil a tak s přehledem vyhrál. Překvapením byl rozhodně Petr Bartoš. Jak bývala jeho jízda vždy nápadná, tak v Pacově dá se říci nenápadně a spolehlivě sledoval svého týmového kolegu Michka, nedělal žádné chyby a nenechal se nikým ze soupeřů za svými zády rušit. S drobnými problémy se během obou jízd potýkal Slovák Martin Kohút. Nakonec ale potvrdil punc nejlepšího slovenského reprezentanta současnosti a veze si z Pacova bronzovou příčku. Nezklamal ani Jiří Čepelák, který si hlavně díky kvalitní druhé jízdě vybojoval čtvrtou příčku. V té první musel dotahovat po kolizi hned po startu až z posledního místa. To samé se dá říci o Martinu Žeravovi, jen s tím rozdílem, že Martinovi se vydařila spíše jízda první. Příjemným zpestřením byla účast průběžně třetího muže MS třídy MX3 Lukacze Lonky z Polska, který v Pacově skončil celkově sedmý za dalším borcem z MS MX3 Petrem Michalcem. Škoda byla také ulomeného chladiče Michala Kadlečka v první jízdě a tak budiž mu alespoň slabou náplastí sedmé místo v jízdě druhé.

Pacovský závod tradičně nezklamal, organizačně bylo vše velice dobře zajištěno, pořadatelé se vyznamenali hlavně v kropení, protože i navzdory vysokým teplotám se trať udržela v bezprašném stavu. A nejen trať, zavlažovány byly i příjezdové trasy a cesty pro diváky.

Závod snímala Česká Televize. Premiéra bude na programu ČT4 Sport ve středu v 16:10, opakování pak taktéž ve středu ve 22:50 a nakonec ve čtvrtek 3.5. v 9:10 hod. ráno. Záznam bude mít 40 minut.

Druhým závodem pokračuje seriál MMČR v motokrosu na světové trati v Lokti nad Ohří hned tuto neděli, 6. května 2012.

Evžen Zadražil

 start