Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - Pozvánka na Družstva

 logo družstva

 

Terén svatého Petra ve Stříbře, což je jedna z nejstarších motokrosových tratí v Čechách, přivítá v neděli 14. října poslední závod „BUKSA/ADOS MOTOKROS 2012“ Mezinárodního Mistrovství ČR v motokrosu. Bude to závod družstev. V minulosti se pořadatelé i navzdory kvalitnímu mezinárodnímu obsazení potýkali s problémem, že na tento závod jezdilo málo družstev. Letos Výkonný výbor Svazu motokrosu AČR rozhodl spojit tento prestižní závod se závodem střediskových družstev, které budou hodnoceny zvlášť, ale mají šanci i v absolutním pořadí.

 

Když nahlédneme do předběžné startovní listiny, nabídne se nám hned několik překvapení. Loni vítězná stáj Osička MX team sice bude letos stavět pouze jedno družstvo, ale rozhodně hodné obhajoby titulu. Překvapivě nebude sahat do zahraničních posil, tým budou tvořit v německém mistráku zářící Filip Neugebauer, který pojede třídu MX2 a na silnějších strojích se představí další rychlík Petr Smitka a zkušený harcovník Jiří Čepelák. Žádnou vadu na kráse však nebude mít ani elitní tým loňského vicemistra ČR družstev Orion Litomyšl RS Petrol. Stabilní dvojku Martin Michek a Petr Bartoš, která letos zářila nejen v MS třídy MX3, ale ovládla i první dvě pozice tuzemského šampionátu, doplní ve třídě MX2 František Smola, který je hodně dobře rozjetý z dvouletého pobytu v USA, což ostatně předvedl na posledním závodě jednotlivců v Dlouhé Loučce, kde vyhrál.

 

Na medailové pozice si ale zcela jistě brousí zuby i další týmy. Například Delta Enviro Racing Team, vedený Jiřím Jankovským, nasadí ve třídě MX2 mladého Filipa Podmola, tentokráte na čtyřtaktu, společně s letošním mistrem třídy MX2 Markem Sukupem, který pojede pro změnu na „velké“ motorce a doplní je devatenáctiletý Francouz Jaulin Sulivan, který má ambice na to, nechat za sebou všechny soupeře.

 

„Chtěli bychom letos překvapit“, hlásí z jihu Čech Petr Rada, manažer soběslavského Rede KTM teamu. Se svým stabilním kádrem, tvořeným juniorskými hvězdami Martinem Fiňkem, Rudolfem Weschtou a spolehlivým Davidem Čadkem rozhodně není jeho přání utopií.

 

Problémy s postavením družstva má zkušený manažer Josef Toman. Jeho tým Motoman zatím postrádá třetího do party, protože stabilní týmoví zahraniční hosté mají tento víkend prestižní podnik doma v Maďarsku a v Belgii žijící Erik Hugyecz podstoupil operaci, ale základ tvořený Miroslavem Jiránkem ve třídě MX2 a velezkušeným Martinem Žeravou je jistě hozenou rukavicí pro ještě volné jezdce.

Tradiční účastník republikových družstev Motosport Chýnov opět sáhl do početných řad svých rakouských kolegů. Družstvo ve složení Manuel Bermanschläger, Stefan Hauer a Stefan Ziegler sice nemůže pomýšlet na vysoké mety, ve startovním poli by se však rozhodně ztratit nemělo.

Jihomoravský MAX2, vedený šéfem týmu a novopečeným mistrem ČR ve třídě Veterán Miroslavem Kučírkem nastoupí s vyrovnaným kádrem ve složení Jan Vondrášek, Matěj Hejhal a Petr Stloukal. Toto družstvo by mohlo rozhodně pomýšlet na TOP5.

 

Zajímavé složení dále nabízí například BV Racing ve složení David Soldát, Petr Michalec a Jan Sixta, stejně tak může být černým koněm závodu Luka Motocross team ve složení Tomáš Paul, Lukáš Šinkora a Michal Votroubek.

Marně bychom však hledali ve startovní listině veleúspěšný tým Buksa/Ados KTM. Tomu chybí Tomáš Šimko, který bude tento víkend reprezentovat Slovensko na ME družstev na Ukrajině i Maďar Bence Szvoboda. Ve třídě MX1 žádného špičkového pilota letos tento tým nemá a dle slov manažera Dušana Sekerky ani nehodlá nikoho najímat a tak bude tradiční kamion této stáje ve Stříbře v depu po dlouhých letech chybět.

Podobně na tom bude i znojemský tým KRTZ IV. v AČR. V závodech jednotlivců byla jejich dresy po celou sezonu vidět hodně, ale Michal Kadleček bude ten víkend hájit týmové barvy společně s Josefem Kulhavým a Víťou Kuklíkem a MMČR družstev v enduru a týmový Veteránský medailista z MMČR jednotlivců Petr Dokoupil samozřejmě sám čest týmu zachránit nemůže.

 

Středisková družstva pak také nabízejí řadu zajímavých jmen – Stanislav Svoboda, Zdeněk Blábolil, Vítězslav Marek, Lukáš Komprda a další, mohou jistě hodně zamíchat kartami.

 

Trať ve Stříbře jako vždy otevře symbolický kominíček a jako vložený závod se pojede třída Classic. Připraven je i doprovodný program, děti se budou moci svézt v bugyně nebo na čtyřkolce, chystá se i autogramiáda domácího závodníka Rudolfa Weschty. Na tomto posledním závodě se bude také losovat motocykl Suzuki RMZ 450, jako hlavní výhra celoroční slosovatelné soutěže Rock Star.

 

Kdo má rád adrenalin, kdo má rád napětí do posledního kola poslední jízdy, zkrátka kdo miluje atmosféru nevyzpytatelného závodu družstev, ten by si rozhodně neměl tuto neděli ve Stříbře chybět!