Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - Poslední body ve Vranově

Již tento víkend 20.9. se seriál Buksa/Ados motokros 2015 dostane do své závěrečné části a my se dozvíme jména mistrů republiky. Poslední závod se jede ve Vranově u Brna a tak jako každý rok nám pěkné závodiště nabídne skvělou podívanou.

Minulý rok se vranovský závod zapsal do historie třídy MX2. Do poslední chvíle nebyl znám mistr republiky a tak se bojovalo až do konce sil. O titul sváděl boj Sulivan Jaulin s Markem Sukupem. Ještě před závodem byl mezi nimi rozdíl tří bodů ve prospěch Jaulina, ale po první jízdě v hlubokém blátě o náskok přišel. Vyhrál Marek Sukup a dostal se do čela šampionátu o čtyři body. Z kraje druhé jízdy ale Sukup špatně doskočil a vyhodil si rameno, tudíž musel do depa a boj vzdát. Co ale osud nechtěl, Jaulin měl chvíli po Sukupovi pád a kvůli technické závadě rozjížďku nedokončil. Když se Sukup o pádu dozvěděl, vydal se znovu na trať, ale podle řádů byl z jízdy vyloučen. I tak to znamenalo, že mistrem republiky se stal Marek Sukup.

Z minulosti skočíme do přítomnosti, protože podobná situace totiž čeká Sukupa i letos, tentokrát ale ve třídě MX1. Průběžné vedení v ní drží Martin Michek, který má velmi silnou druhou polovinu sezóny. Od druhé jízdy v Jiníně nechyběl na stupních vítězů a tím si vytvořil náskok 25 bodů právě na Sukupa. Náskok je to velmi komfortní, avšak v motokrosu není nic jisté do mávnutí šachovnice. Naopak překvapit by mohl ještě Jaromír Romančík, který minulý týden bojoval na šestidenní. Romančík ztrácí 7 bodů na Sukupa a vidina druhého místa v šampionátu je velmi reálná. Ve Vranově se také rozhodne o čtvrtém místě mezi Petrem Bartošem a Petrem Michalcem. Aktuálně má k němu blíže Bartoš s náskokem 21 bodů na Michalce. Pro Petra by to byl další z jeho skvělých výsledků a díky jeho zkušenostem je pravděpodobné, že si čtvrté místo nenechá ujít. Florent Richier se díky zranění ramene vyřadil z boje o titul už v Jiníně a průběžně figuruje až na místě šestém.

Boj v MX2 je ještě o trochu těsnější, v nejlepší pozici je stejně jako loni Sulivan Jaulin. Jaulin sice minule bitvu prohrál, ale velkou míru na tom dělalo i jeho zranění ruky se kterým závodil. Letos je však 100% zdraví a vede s náskokem 14 bodů na druhého Tomáše Šimka. Šimkovi se na předposledním závodě v Kaplici povedlo udělat drobný odstup od třetího Martina Krče, který činí devět bodů. I přes to jsou však první tři vyrovnáni v rozdílu 23 bodů.

Ve Veteránech sice titul není definitivní, ale s velkou pravděpodobností ho získá Martin Žerava. Tomu stačí dojet jednou třetí a titul je jeho. Žerava už má za sebou vrchol sezóny a to mistrovství světa veteránů. To se jelo na velmi těžké písčité trati v holandském Assenu, kde Martin po problémech a pádech dojel na pěkném třetím místě. Druhý je Jindra Hrabica a třetí Ladislav Mikas. Boj bude ještě mezi Veterány nad 50let, kde o tři body vede Roman Malý, před Miroslavem Štaudem.

Lucie Simonová, je nejvíce skloňovaným jménem ve třídě Žen. Lucie si letos neudržela vítěznou šňůru, když jí jednou dokázala porazit Jana Antošová. I přes to má Lucie náskok na čele takový, že jí stačí dojet jednu jízdu na 8. místě a titul má doma. Zajímavý bude boj o místo druhé. Na něm je zatím Jana Antošová, ale v zádech má Barboru Laňkovou se ztrátou pouhého jednoho bodu. Laňkové se loni na blátivém povrchu celkem dařilo a letos už několikrát dokázala Antošovou porazit. Laňková však posledních pár závodů nestíhá tempu vedoucí dvojice, ale může překvapit tak jako to udělala například v Pacově.

Vranovský žleb

Je velmi oblíbenou tratí mezi jezdci i diváky. Skok u depa je skvělou podívanou, protože přímo vybízí k ukázkovým scrubům. Navíc pokud zaprší, jsou závody o to zajímavější. Nejednou se stalo, že se motorky z trati tahaly buldozerem. Za tuto podívanou zaplatíte 150Kč a první jízdu žen si užijete ještě před obědem v 11:45 a odpolední blok začíná v 13:00.