Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - Kontroverzní Kaplice

Čtvrtým závodem se domácí šampionát Buksa/Ados motokros MMČR 2016 přehoupl do své druhé poloviny. To nejtěžší již mají jezdci za sebou a o náročnosti trati v Kaplici hovoří i nižší počet jezdců, než je tomu letos zvykem.

Kaplice je schopna prověřit jezdce, techniku i doprovody, kterými cloumají emoce při pohledu na dění na trati. Letos bohužel bylo k vidění i mnoho pádů a zdravotníci se rozhodně nenudili. Dlouhé dvojskoky, ostré proskakováky a neustálé sjezdy a výjezdy. To vše nabízí kaplická trať, a proto je právě jednou z nejtěžších v ČR.

 

BC0O3665

 

Ženy: Laňková zpět ve vedení

Den tradičně otevřela třída Žen. V kvalifikaci velmi překvapila Kristýna Vítková, která všem vytřela zrak a za žebřík šla jako první. Oba starty jí ale úplně nevyšly a lépe odhrábly její sokyně Barbora LaňkováJanou Antošovou. Antošová první jízdu vedla a vypadalo to, že ji dnes nikdo neohrozí, ale měla pád, který jí poslal na čtvrté místo. Laňková v tu chvíli věděla, že musí na prvním místě zatáhnout a udělat si náskok. Ten si vytvořila a do cíle se k ní Antošová už nepřiblížila. Na třetím místě v první jízdě dojela Vítková. Velký obdiv patří Andreje Kloubkové, která první jízdu dobojovala a po projetí cílem zůstala v bolestech ležet na zemi a z tratě ji odnesli lékaři.

Jízda druhá byla v režii Laňkové už od startu. Za ní se na chvíli objevila Marika Mlýnková, ale tu hned předjela Antošová a vydala se na stíhací jízdu. Obě holky do toho šlapaly naplno a tím, že jely stejné tempo, projely cílem ve stejném rozestupu. „Jana na mě opět tlačila celý závod, ale jsem ráda, že jsem to udržela,“ prozradila na podiu Laňková při přebírání "red plate" = čevené tabulky pro lídra seriálu. Druhá dojela Antošová a třetí celkově byla Tereza Hromková.

 

BC0O3253

 

Veteráni: Na ostří nože

Martin Žerava byl opět fenomenální. Ve Veteránech nenašel přemožitele, avšak v MX1 šel už ve druhém závodě po sobě bohužel k zemi. Naštěstí je v pořádku a bude moci pokračovat v tréninku na mistrovství světa Veteránů. V první jízdě se za Žeravovými zády děly veliké věci. Zpočátku byl druhý Jiří Pach a na zádech měl Romana Skalku. V jeden moment se Skalka dostal před Pacha, ale ten mu odvětil tvrdým soubojem. Došlo ke kontaktu, ze kterého nejvíc vytěžil čtvrtý Ivan Černý a oba předjel. V cíli byl první Žerava, druhý Černý a třetí Skalka.

Druhá runda byla o hodně klidnější a vše od začátku do konce vypadalo na prvního Žeravu, druhého Černého a třetího Pacha. Černý však v posledním kole prorazil přední pneumatiku a dojel tak tak třetí. Žerava pak na pódiu řekl: „Nedoskočil jsem ten velký dvoják kvůli pomalejšímu jezdci a při dopadu jsem si vykloubil palec. Jsem rád, že jsem to mohl vůbec dokroužit.“

 

BC0O4902

 

MX2: Jaulin je zpět

Letos nám třída MX2 nabídla mnoho hezkých momentů, ale v Kaplici se bojovalo snad na všech frontách. Do první jízdy od žebříku nejlépe odhrábl Sulivan Jaulin, ale začal pozdě brzdit a v první zatáčce, která se mírně láme z kopce, vyjel z ideální stopy. Toho využil pro českého fanouška neznámý rakouský mladíček Michael Sandner a dostal se do vedení. Na startu upadl Tomáš Šimko, který po chvilkových bolestech přece jen nasedl na motorku a zahájil stíhací jízdu. Další pád na sebe nenechal dlouho čekat a na největším dvojáku poslal motorku do kotrmelců Dušan Drdaj. Po třech úvodních kolech se Jaulin konečně převalil přes Sandnera a začal řádně topit pod kotlem. Na jeho jízdě bylo vidět, že se nám zpět vrátil starý známý Jaulin, nikoli ten, co jel v jeho helmě v Petrovicích. Jaulin do konce jízdy náskok jen navyšoval a zvítězil. Konečně dobrý závod měl Honza Vondrášek, který se po dobrém startu propracoval až na druhé místo. Vypadalo to, že pro třetí místo si jede Milan Špičák a tím alespoň trochu dožene dvě nuly z Petrovic. Ale Bence Szvoboda byl krutý a tři kola před cílem mu třetí místo vyfoukl.

Druhá jízda a druhý dobrý start Jaulina. Tentokrát se na brzdách zkrotil a převzal vedení. Na prvních pěti místech se za ním usadila skupinka mezinárodních jezdců, mezi kterými byl pouze jeden Čech – Martin Krč na druhém místě. Taková je zde konkurence a svědčí to o dobré úrovni závodů. Za Krčem jel Szvoboda a Šimko. Šimko tahal za nejkratší provázek, ale zdravě motivován první jízdou šel vpřed. Szvoboda mu cestu ulehčil, když měl defekt zadního kola a odstoupil. Pak si ale Šimko poradil s Krčem a vedoucí trojice jela takové tempo, že ještě před polovinou závodu už dávali jezdcům kolo. Právě jezdci o kolo zpět rozhodli závod. Rozestupy mezi prvními se měnili jak na gumovém laně podle toho, komu se předjetí podařilo nejšikovněji. Chvíli tlačil třetí Krč na druhého Šimka a jindy zase Šimko na Jaulina. Nejlépe však nakonec prokličkoval Šimko, který Jaulina dotáhl a krásným block-passem se u depa mechaniků dostal na první místo. Jaulin nemohl nijak útok vrátit, a tak se spokojil s druhým místem. Třetí dojel Krč. Celkově zvítězil Jaulin a vrátil se do čela šampionátu. Druhý byl Šimko a třetí Krč. „Byl to pro mě dobrý víkend. Dva dobré starty a v první jízdě i přes problémy s motorkou jsem dokázal vyhrát. Věděl jsem, že tento závod bude náročný, a tak jsem trochu změnil přípravu a těžká dřina se vyplatila,“ okomentoval své vítězství Sulivan Jaulin.

 

BC0O4343

 

MX1: Diskutovaná první jízda

Velké emoce vyvolala první jízda třídy MX1. V té nejrychleji odstartoval Jára Romančík a po prvních kolech se zdálo, že s ním nikdo nedokáže držet tempo. Martin Michek byl třetí za Petrem Bartošem, Václav Kovář, nejrychlejší muž kvalifikace, čtvrtý a za ním byl nalepený Petr Smítka. Michek se ve třetím kole dostal před Bartoše, ale Romančík byl už hodně daleko. Závod pokračoval a najednou se Michek vynořil z Blanské kotliny těsně za Romančíkem. Důvod sjetí jejich náskoku byl dvojitý pád Mildy Rožce a Martina Žeravy. Žerava upadl za výskokem pod kopcem před zraky diváků a Rožec, když si Žeravy všiml, zavřelo se mu řízení a upadl před nájezdem na výskok. Problém byl ten, že Žeravova motorka byla na dopadu, kam není šance dohlédnout. Traťoví komisaři začali mávat žlutou vlajkou a i sám Žerava navigoval jezdce, aby motorku objeli. Dle řádů motokrosu žlutá vlajka v pohybu znamená: „BEZPROSTŘEDNÍ NEBEZPEČÍ, zákaz předjíždění, připrav se k zastavení. Musí být viditelné okamžité výrazné zpomalení a jezdec se nepokouší skákat (zákaz skoků).“ Za nedodržení následuje automatické posunutí o deset pozic vzad bez možnosti odvolání. Dle svědků však Michek s Kovářem na skoku skočili, a tím porušili řády. Celý incident byl po jízdě vyšetřován na JURY, kam byl přizván kromě provinilých jezdců i Martin Žerava. Václav Severa, předseda JURY závodu uvedl: „K incidentu se vrátíme na rozpravě ve Vranově, dle výpovědí jezdců bylo rozhodnuto o napomenutí."

Závod pokračoval a Michek se nakonec v polovině závodu přes Romančíka dostal a jízdu vyhrál. Romančík si zkomplikoval život i pádem, ve kterém přišel o další místo. To mu vzal Petr Smítka. Nakonec bylo pořadí v cíli: Michek, Smítka, Romančík.

Druhá jízda byla poznamenána hromadným pádem. Rudolf Weschta měl raketový start, ale v první těžké zatáčce upadl a narazilo do něj několik jezdců. Mezi nimi byl i Romančík s Kovářem. Koho pád nepostihl, byl Michek se Smítkou, Smolou a Bartošem. Ti valili vpřed a jakmile viděl Bartoš naději na podium, tak otočil na své KTM plyn dvakrát dokola a Smolu předjel, čímž si zajistil třetí místo v cíli. Vepředu bylo jasné, že už od prvních kol má Michek o něco rychlejší tempo než Smítka a rozestup mezi nimi se jen zvyšoval. Michek nenechal nic náhodě a bez větších problémů si v pohodovém tempu vyjel 28 vteřinový náskok v cíli. Zvítězil tedy celkově Michek, dvakrát druhý byl Smítka a třetí senzační Bartoš. Michek tedy převzal vedení v šampionátu: „Trať není mezi jezdci moc oblíbená a patří k nejtěžším, je to taková prověrka. Jsem rád, že se moje zdravotní problémy zlepšují, ale ani mně se nevyhnuly karamboly, když jsem upadl v kvalifikaci," řekl Martin Michek na pódiu. Petr Smítka závod shrnul slovy: „Pro mě je kaplická trať asi nejhorší trať v republice a moc mi to na ní nejde, takže dvakrát druhé místo považuji za úspěch.“

 

Nejtěžší část seriálu je tedy za námi a všem jezdcům, kteří dnes neodešli po svých, přejeme brzké uzdravení. Šampionát bude pokračovat 4. září závodem ve Vranově u Brna, kam se jezdci těší a vždy nám nabídnou skvělou podívanou.

 

Odkaz na video reportáže ze závodů naleznete na našem YouTube kanálu:

https://www.youtube.com/channel/UCo_fV1Cb0-0K3ZfevHZeVKQ/videos

 

Výsledky:

MX1

Celkově:

Michek Martin (1-1, Buksa / Ados KTM Team, KTM)

Smítka Petr (2-2, Hulho motocross Team, KTM)

Bartoš Petr (4-3, Orion racing team, KTM)

Romančík Jaromír (3-4, Team MAX2, Suzuki)

Finěk Martin (7-5, Hulho motocross Team, KTM)

Průběžně:

1. Michek Martin 175 b.

2. Smítka Petr 174 b.

3. Bartoš Petr 140 b.

4. Romančík Jaromír 136 b.

5. Weschta Rudolf 108 b.

 

MX2

Celkově:

Jaulin Sulivan (2-6, Buksa/Ados KTM Team, KTM)

Šimko Tomáš (4-3, KRTZ, Honda)

Krč Martin (3-1, SZA racing team, KTM)

Tököly Sebastián (6-5, HT Group racing team, Honda)

Soldát David (9-6, BV racing, Suzuki)

Průběžně:

1. Jaulin Sulivan 174b.

2. Szvoboda Bence 153 b.

3. Krč Martin 142 b.       

4. Šimko Tomáš 136 b.

5. Tököly Sebastián 88 b.

 

Ženy

Celkově:

Laňková Barbora (1-1, Action racing team, Suzuki)

Antošová Jana (2-2, Buksa/Ados KTM Team, KTM)

Hromková Tereza (5-3, HT Group Racing team, KTM)

Mlýnková Marika (4-4, HT Group Racing team, KTM)

Vítková Kristýna (3-6, KM racing, KTM)

Průběžně:

1. Laňková Barbora 184 b.

2. Antošová Jana 182 b.

3. Hromková Tereza 150 b.

4. Mlýnková Marika 143 b.

5. Vítková Kristýna 141 b.

 

Veterán

Celkově:

1. Žerava Martin (1-1, Luka motocross team, Suzuki)

2. Černý Ivan (2-3, Orion racing team, KTM)

3. Pach Jiří (4-2, Motosport Chýnov, KTM)

4. Skalka Roman (3-5, Team MAX2, Suzuki)

5. Mario Martinz (7-4, Motosport Chýnov, KTM)

Průběžně:

1. Žerava Martin 200 b.

2. Černý Ivan 158 b.

3. Skalka Roman 123 b.

4. Pach Jiří 122 b.

5. Dokoupil Petr 96 b.

 

Autor: Petr Záruba

Foto: Radek Lavička, Petr Záruba