Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

Český motokros - 10 otázek pro: Martina Fiňka

Martine, před sezónou 2015 jsi měl ošklivý úraz. Co se ti tenkrát stalo a limituje tě dnes toto zranění?

V prosinci 2014 jsem se byl jen tak před Vánoci projet v Nihošovicích a na skoku do dálky mě rozhodila díra. Utrpěl jsem tříštivou zlomeninu stehenní kosti. Následná léčba trvala osm měsíců, protože kost se nechtěla moc dobře hojit a tak jsem musel celou sezónu 2015 vynechat. Loni na podzim mi doktor po sezóně vyndal titanovou tyčku a bez potíží můžu dělat všechno.

 

Loni jsi zažil premiéru na MM ČR ve třídě MX1 a letos jsi skoro vyhrál úvodní rozjížďku sezóny. Napadlo tě před závodem, že bys mohl bojovat s těmi nejrychlejšími?

Velmimě loni nakopl Pacov, kde jsem chvíli vodil celé startovní pole a ještě k tomu MX1. Rychlost jsem měl dobrou, ale trochu mi scházela fyzička.

 

Co se vlastně stalo, když jsi v první jízdě v Lokti musel odstoupit z prvního místa?

V Lokti jsem byl v první jízdě hodně při chuti, ale bohužel to nevyšlo. Už jsem byl těsně za Rudou Weschtou a najednou mi přestala brzdit zadní brzda. Přesně nevím, co se stalo. Nejspíš odešla gumička v pumpě.

 

MF 2

 

Již jsme informovali o tom, že jsi přes zimu trénoval v USA. Kde jsi byl a jakses k té možnosti dostal?

Ano přes zimu jsem jezdil s Jindrou Grefem v USA.Byli jsme 2 měsíce na Floridě. Jindra žije v USA ve státě Ohio a lítá k nám domu už přes 15 let. Je to náš kamarád a nabídl mi, abych přes zimu trénoval na Floridě, tak jsem toho rád využil.

 

Motorku jsi měl půjčenou, nebo jsi jí koupil? A kde jsi vlastně bydlel?

Motorky mi poskytl Jindra, měl jsem k dispozici dvě Hondy 450. Bydleli jsme chvíli u jeho kamaráda na Floridě a pak v obytném autě a kempovali jsme na tratích.

 

Jak tam vypadal tvůj typický týden?

Hodně jsme jezdili na motorce, na nic jiného moc nebyl čas. Jinak jsem chodil i hodně běhat a cvičit. Ale dostali jsme se i k moři a na pár výletů.

 

Všichni obdivujeme americké tratě kvůli velkým skokům a rychlým zatáčkám. Je to doopravdy takové jako v televizi? Mohl bys popsat, v čem jsou tratě odlišné od těch našich?

Tratě jsou odlišné jak povrchem, tak i tím, že je staví hodně do rychla. Velké skoky měli jak na které trati. Není to úplně standardem. Ale pár opravdu velikých dvojáku tam bylo.

 

MF

 

Na tvém facebookovém profilu jsme viděli, že jsi navštívil závod AMA Supercrossu. Co tě na závodech bavilo nejvíc?

Supercross byl opravdu zážitek. Hned jak jsem vešel do haly, tak mě to vzalo. Byli jsme tam už i na tréninky a kvalifikace, což bylo hodně zajímavý. Řekl bych, že v televizi vypadá supercross trochu lehčí,než v reálu je. Jsou tam opravdu těžké skoky s ostrými dopady a rolety jsou neuvěřitelné.

 

A co jsi od Američanů odkoukal z techniky jízdy?

Já jsem většinou trénoval sám, nikoho jsem tam k sobě moc neměl. Což je trochu škoda, ale určitě bych řekl, že se tam člověk zlepší a chytí rychlost.

 

Kdyby sis mohl vybrat, kde budeš žít, vybral bys Čechy, nebo USA?

V Čechách, jsem tu doma a Česko se mi líbí :)

 

Martine, díky za rozhovor a necháváme ti prostor pro poděkování partnerům.

Chtěl bych moc poděkovat mé rodině, Jindrovi, Hulho Motocross Teamu, firmě MRP, MG Sport a všem lidem co mi pomáhají a fandí mi.

 

MF27 1